Свет

Мекдоналдс прекршио закон о дечијем раду у Америци

Прековремени рад може да угрози безбедност, благостање и образовање малолетних радника, поручили из министарства рада САД
Мекдоналдс прекршио закон о дечијем раду у Америциwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Cfoto

Федерална истрага открила је кршење закона о дечијем раду у 13 објеката "Мекдоналдса" у Питсбургу, а у незаконити рад је био укључен 101 малолетник, саопштило је америчко министарство рада.

У саопштењу се додаје да је утврђено да су 14-годишњаци и 15-годишњаци у тим ресторанима радили ван дозвољеног радног времена.

Малолетници су радили више од три сата на дан и после 19 часова данима када иду у школу, што је законом забрањено, а данима када им је дозвољен рад до девет сати увече, они су радили и након тог времена.

Истрагом је откривено и да су малолетници радили више од осам сати данима када не иду у школу и више од 18 сати недељно, чиме је прекршен Закон о правима радника.

Компанија која је власник тих објеката платила је казну већу од 57.000 долара.

"Послодавци који запошљавају малолетне раднике морају да разумеју и поштују савезне законе о раду деце или ће се суочити са скупим последицама", поручио је Џон Дјумонт из министарства рада.

Он је додао да прековремени рад може да угрози безбедност, благостање и образовање малолетних радника.

Иначе, од 2017. до 2021. године, америчко министарство рада је забележило више од 4.000 случајева кршења закона о раду, откривши да више од 13.000 малолетних радника није радило у складу са прописима.

image