Свет

Активиран део противракетног штита НАТО-а: "Иџис" усмерен ка Калињинграду

Американци тврде да је систем "Иџис" дефанзиван, али сама његова локација, у близини Калињинградске области, указује да је усмерен против Русије
Активиран део противракетног штита НАТО-а: "Иџис" усмерен ка Калињинграду© Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Нови противракетни систем "Иџис ашор" који је Америка поставила у Реџикову у Пољској, недалеко од руске Калињинградске области, сада је оперативан и како НАТО саопштава, доступан за одбрану Алијансе.

"Иџис ашор", део је већег ракетног штита НАТО-а и дизајниран је за откривање, праћење и пресретање балистичких пројектила у лету.

Систем је требало да почне са радом 2018. године.

"Ово је важан корак за трансатлантску безбедност и способност НАТО-а да се одбрани од растуће претње балистичких пројектила. Ове ракете се широко користе у сукобима у Украјини и на Блиском истоку. Као одбрамбени савез, не можемо да игноришемо ову претњу. Противракетна одбрана је важан елемент у испуњавању главне мисије НАТО-а за колективну одбрану", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, a објављено је на сајту НАТО-а.

"Иџис ашор" je, како је објављено на сајту овог војног савеза, кључна компонента "Ојачаних оперативних способности" противракетне одбране, коју су на самиту НАТО-а у Вашингтону најавили шефови држава и влада земаља Алијансе.

Системи су осим у Пољској, постављени и у Румунији, а уз разараче америчке морнарице у Шпанији и радар за рано упозоравање у турском Кјуречику, кључни су сегмент противракетне одбране НАТО-а.

У Москви, међутим, истичу да системи "Иџис" са лансирним системима Мк-41 могу бити коришћени не само за пресретање, него и за лансирање крстарећих ракета, што их чини елементом офанзивног потенцијала Вашингтона.

Експерти наводе да и локација тих система (165 километара од Калињинграда) указује на то да су усмерени против Русије и Кине.

Москва је зато пре неколико година трајно распоредила ракетне системе "Искандер", који могу да носе нуклеарне бојеве главе, у својој балтичкој енклави Калињинград, и тада је речено да би "искандери", у случају потребе, елементе америчког система у Пољској могу да униште за само неколико минута. 

Русија је више пута истицала да не представља претњу ниједној од земаља НАТО-а и да нема намеру да започиње сукоб, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе. 

image