Свет

Бајден најавио пакет помоћи Кијеву од 225 милиона долара, Зеленски би дозволу за ударе унутар Русије

Ово је осми пакет војне помоћи Украјини
Бајден најавио пакет помоћи Кијеву од 225 милиона долара, Зеленски би дозволу за ударе унутар Русије© AP Photo/Susan Walsh

Председник САД Џозеф Бајден најавио је данас током састанка са Владимиром Зеленским нови пакет помоћи САД Украјини од 225 милиона долара, саопштио је Стејт департмент.

Овај пакет укључује систем ПВО "патриот", муницију за системе ПВО НАСАМС, ракете за лаке преносне системе "стингер", муницију за вишецевне ракетне системе ХИМАРС, артиљеријске гранате калибра 155 милиметара и 105 милиметара, противоклопне системе "џавелин" и АТ-4, муницију за малокалибарско оружје и другу опрему.

Ово је осми пакет америчке војне помоћи Украјини, навео је Стејт департмент.

Зеленски је најаву оценио "снажном вешћу", али и истакао да је Украјинцима у блиској будућности потребна дозвола САД да лансирају ракете дугог домета које су им дали на циљеве унутар Русије, пренео је АП.

Поред тога, прошле недеље САД су обећале да ће послати оружје у вредности од 150 милиона долара директно из својих залиха, укључујући ракете земља-ваздух, артиљеријско, као и противоклопно наоружање.

САД су обећале и 2,2 милијарде долара у оквиру Фонда за иницијативу за безбедносну помоћ Украјини, механизма за испоруку оружја, у оквиру ког ће послати и системе "патриот" и НАСАМС.

image