Свет

Г7: Израел да поништи одлуке о проширењу јеврејских насеља на Западној обали

Г7 се придружио Уједињеним нацијама и ЕУ у осуди изјаве израелског министра финансија Бецалела Смотрича да се на окупираној Западној обали легализује пет насеља јеврејских насељеника
Г7: Израел да поништи одлуке о проширењу јеврејских насеља на Западној обали© AP Photo/Ohad Zwigenberg

Министри иностраних послова земаља чланица Г7 и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвали су позвали Владу Израела да поништи своје одлуке о проширењу насеља јеврејских насељеника на окупираној Западној обали.

Г7 се придружио Уједињеним нацијама и ЕУ у осуди изјаве израелског министра финансија Бецалела Смотрича да се на окупираној Западној обали легализује пет насеља јеврејских насељеника.

У саопштењу је такође одбачена одлука Владе Израела да више од 1.270 хектара земље на окупираној Западној обали прогласи "државним земљиштем", као и одлука да се прошире постојећа насеља на Западној обали за 5.295 нових стамбених јединица и да буду оснивана три нова насеља.

"Програм израелске владе за насељавање није у складу са међународним правом и контрапродуктиван је за циљ мира", указује се у саопштењу које је објављено на сајту Стејт департмента.

Г7 је поново потврдио своју посвећеност трајном и одрживом миру у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности УН, на основу решења две државе.

Г7 је истакао да је одржавање економске стабилности на Западној обали кључно за регионалну безбедност и вези са тим позвао Израел да уклони или ублажи мере које погоршавају економску ситуацију, као и да предузме неопходне мере да осигура да банкарске услуге између израелских и палестинских банака остану на снази уз одговарајућу контролу.

image