Свет

Иде ли Јордан у НАТО: Алијанса отворила прву канцеларију за везу у једној арапској земљи

Иако је ово прва канцеларија у региону, познато је да је Алијанса већ дуги низ година итекако присутна на простору Блиског истока и северне Африке
Иде ли Јордан у НАТО: Алијанса отворила прву канцеларију за везу у једној арапској земљиGetty © REUTERS / Johanna Geron / Pool/Anadolu Agency

НАТО је успоставио прву канцеларију за везу у арапском свету, која се налази у Јордану, саопштено је из Алијансе.

"Наглашавајући развој регионалног и глобалног безбедносног пејзажа, савезници су на самиту НАТО-а 2024. у Вашингтону усвојили акциони план за снажнији и стратешки приступ оријентисан на резултате, према свом јужном суседству", наводи се у саопштењу.

"План јасно показује посвећеност НАТО-а јачању ангажмана и сарадње са својим партнерима на Блиском истоку и у северној Африци, укључујући успостављање прве канцеларије за везу у региону, у Аману, Хашемитској Краљевини Јордан", додаје се.

Међутим, вреди подсетити да је НАТО одавно активан у овом региону, те да су Алијанса и њене чланице појединачно, учествовале у више већих војних интервенција и насилних промена режима - од Ирака и Сирије до Либије.

Тако је након резолуције Уједињених нација 1973, НАТО бомбардовао Либију и успоставио зону забрањеног лета изнад њене територије како би срушио власт Моамера Гадафија. Након тога, државе чланице Алијансе су користиле Турску као базу за спровођене операција подршке противницима Асадовог режима и рушење Владе у Дамаску, што им није пошло за руком.

Јордан је такође коришћен као база за обавештајне операције које су САД и друге западне земље спроводиле у Сирији, и ова држава је већ дуже време "пријатељски" настројена према њима.

Ово је индиректно потврђено и у саопштењу Алијансе.

"На основу скоро три деценије дубоко укорењених билатералних односа, посебно кроз Медитерански дијалог, отварање НАТО канцеларије за везу у Аману је природан напредак дугогодишњег односа између НАТО-а и Јордана, који ће само наставити да расте".

Друге државе у региону, првенствено Ирак, Иран, Сирија и Либан сигурно неће благонаклоно гледати на отварање канцеларије у Јордану, а овај потез ће код многих Арапа учврстити мишљење о Западу, односно САД као сталној интервенционистичкој сили и хегемону у региону.

image