Свет

Црна жена, длакаве ноге и сиромашна деца: Десет нај(не)чувенијих гафова Џозефа Бајдена

"Тако да, научио сам о бубашвабама, научио сам о томе да ми деца скачу у крило, а ја волим да ми деца скачу у крило", један је од посебно забрињавајућих бисера Џозефа Бајдена
Црна жена, длакаве ноге и сиромашна деца: Десет нај(не)чувенијих гафова Џозефа Бајдена© Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

У земљи чији је један бивши председник био толико склон гафовима да су они добили посебан назив - "бушизми", неко би могао да каже да Џозеф Бајден само наставља поносну традицију својих претходника, да се САД и војни пакт који предводе не налазе на рубу сукоба са највећом светском нуклеарном силом.

У том светлу, и уз све израженије сумње, како америчких републиканаца, тако и демократа, у Бајденове менталне и физичке способности, гафови актуелног председника САД - који је у више наврата истакао да му повлачење кандидатуре за предстојеће председничке изборе није ни на крај памети - комични ефекат полако бледи и замењују га друга осећања.

Ипак, тешко је остати равнодушан на иронију у чињеници да је актуелни председник САД на самиту поводом 75. годишњице од оснивања НАТО-а у Вашингтону Владимира Зеленског представио као председника Русије Владимира Путина, а своју потпредседницу Камалу Харис као "потпредседницу Трамп".

Митеран или Макрон?

Мешање имена званичника из међународне заједнице међу најчешћим су гафовима америчког председника. Иако можда најупечатљивији, гаф с НАТО самита свакако није једини те врсте који се догодио Бајдену ове године.

Тако се председнику САД у фебруару десило да помеша председнике Египта и Мексика, али и актуелног председника Француске Емануела Макрона са његовим претходником Франсоа Митераном свега неколико дана раније.

"Сео сам и рекао му – 'Америка се вратила.' И Митеран из Немачке – мислим, из Француске ме је погледао…", рекао је Бајден у Лас Вегасу.

Где је Бајден био 11. септембра 2001?

Током говора поводом годишњице терористичких напада 11. септембра 2001. године, Бајден је прошле године рекао америчким трупама на Аљасци да се сећа да је "стајао тамо" дан након напада. Бајден, тада сенатор, заправо није посетио локацију све до девет дана након катастрофе.

Међутим, имајући у виду многобројне примере "улепшавања" детаља из своје прошлости, можда Бајденово присећање последица напада ипак није био гаф. 

Ирак или Украјина?

Мешање Украјине и Ирака међу најчешћим је гафовима америчког председника — што и није толико зачуђујуће, имајући у виду америчку умешаност и њене последице по обе земље. 

Говорећи о подршци НАТО-а Украјини 28. јуна прошле године, Бајден је коментарисао "руске нападе на Ирак". Истом приликом, премијера Индије Нарендру Модија описао је као вођу "мале земље која је сада највећа на свету, Кине".

Свега дан касније, Бајден је рекао новинарима у Белој кући да Путин "очигледно губи рат у Ираку".

На скупу у Халендејл Бичу на Флориди пред међуизборе у новембру 2022. године, Бајден је своје мешање Украјине и Ирака покушао да оправда речима: "Мислим на Ирак јер је тамо умро мој син".

У ствари, Бо Бајден се вратио кући 2009. и преминуо од рака мозга у САД 2015. године.

"Актуелни" председник Трамп

Гафови у вези с његовим републиканским противником  такође су међу чешћима, па је тако Џозеф Бајден у јануару ове године Доналда Трампа назвао "актуелним" председником САД.

Док се хвалио бројем својих "датих и испуњених обећања" на скупу у јануару ове године и тврдио да Американци поново почињу да верују у економију, Бајден је искористио прилику да испали стрелицу ка Трампу. Стрелица је, међутим, промашила мету.

"Да вам кажем ко је још то приметио: Доналд Трамп... Јесте ли видели шта је недавно рекао... Он хоће, он хоће да економија пропадне ове године!? И то актуелни председник", рекао је Бајден, не исправивши се након омашке.

Бајден против Обаме

У интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си у мају прошле године, Бајден се устремио на бившег председника САД Барака Обаму, у чијој је администрацији служио као потпредседник, очигледно мислећи на Доналда Трампа.

"Не смемо дозволити да Обама, да на овим изборима исти човек који је био председник пре четири године, постане председник опет", казао је Бајден.

Бајденове изјаве о супротстављању Обами делују скоро пророчки из данашње перспективе, ако је веровати новинару Такеру Карлсону, који је недавно изјавио да Обама приватно не верује да његов бивши сарадник може да однесе победу на предстојећим изборима, и да су односи између њих двојице некада бивали и "непријатељски".

"Боже, чувај краљицу"

На самиту у Конетикату у јуну прошле године, Бајден је завршио говор у којем је позвао на пооштравање закона о контроли оружја речима "Боже чувај краљицу", иако је председник земље чији је највећи национални мит ослобађање од британске монархије. Наравно, ту је и чињеница да је краљица Елизабета II умрла девет месеци раније.

То није био једини пут да Бајден не зна ко се налази на овом, а ко на оном свету, пошто је на конференцији у септембру 2022. позвао конгресменку из Индијане Џеки Валорски, која је преминула у саобраћајној несрећи претходног месеца. Касније је због тог "гафа" упутио извињење. 

"Пауза"

Председник САД није "безбедан" од гафова чак и када само треба да прочита говор који је пред њим, што је показао на синдикалној конференцији у Вашингтону у априлу ове године.

Он је држао говор у коме је рекао да види Америку "у којој бранимо демократију, штитимо слободе, а не одузимамо их, економију коју расте и у којој можемо да смањимо дуг".

"Замислите шта бисмо следеће могли да урадимо? Још четири године, пауза", рекао је пре него што се насмејао, док је маса скандирала: "Још четири године!"

Једино шта остаје нејасно јесте да ли се амерички председник смеје себи што је наизглед са телепромптера прочитао назнаку да треба да направи паузу, или то што његове присталице заиста верују да може издржати још четири године на функцији.

Црна жена 

Мање од две недеље након дебакла на дебати с Трампом, којим је успео да окрене значајан део демократског естаблишмента против себе, Бајден је у интервјуу за радио станицу из Филаделфије успео да помеша своју улогу у Обаминој администрацији и своју потпредседницу Камалу Харис. У салати од речи коју је сервирао том приликом, Бајден је грешком себе назвао "црном женом":

"Узгред, поносан сам што сам, као што сам рекао, први потпредседник, прва црна жена... која је служила са црним председником. Поносан што имам везе с у првом црном женом у Врховном суду. Толико тога можемо да урадимо јер... гледајте, ми смо Сједињене Америчке Државе", рекао је Бајден.

Сиромашна деца су подједнако паметна као бела деца

Бајденова предизборна кампања 2020. године показала се као прави "рудник злата" када су гафови у питању, од којих су многи нису били пријатни. 

Током обраћања азијским и хиспаноамеричким гласачима, Бајден је изјавио да су "сиромашна деца подједнако паметна као бела деца".

Имајући у виду да је та два појма поставио као дијаметрално супротна, поставља се питање какво мишљење председник из странке која се поставила као заступник права мањина заправо мисли о мањинама у својој земљи.

"Волим да ми деца скачу у крило"

Током исте кампање, Бајден је, окружен тамнопутом децом, и наизглед у намери да илуструје како су га она увек волела, започео тираду о својим длакавим ногама.

"Иначе... Имам длакаве ноге које (длаке) постају плаве на сунцу. И деца би долазила (до мене), посезала у базен и мазила моје ноге, да би онда гледала како се длаке опет исправљају. Тако да, научио сам о бубашвабама, научио сам о томе да ми деца скачу у крило, а ја волим да ми деца скачу у крило", рекао је Бајден. 

Расистичке конотације о фасцинираности тамнопуте деце плавим длакама, Бајденов говор је и даље у најмању руку проблематичан, посебно имајући у виду његову пређашњу тенденцију да мирише косу деце, али и одраслих.

image