Урсула посетила Словенију и обећала помоћ - догодине

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да ће ЕУ из посебног фонда Словенији одмах упутити сто милиона ева, а да ће још 300 милиона добити – наредне године

Словенију је протеклог викенда, од петка до недеље задесила катаклизма какву ни најстарији домаћи анали не памте. Ово је ретка прилика када су грађани, власт и опозиција сложни у оцени шта их је снашло.

"Нешто слично никада нисмо доживели. То су хиљадугодишње, а не стогодишње поплаве", у очају је закључио један од становника насеља Чрна на Корошкем које броји 2124 душа и лежи стиснуто на ушћу реке Меже и Јаворског потока.

Све то је председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен у току њене посете у Словенији у среду показивао и словеначки премијер Роберт Голоб надајући се да ће успети да испослује што је могуће већу помоћ Брисела. Шефица ЕК је признала да је "погођена" уништењем које је видела, па додала да јој је "топло око срца" кад види како Словенци једни другима, као и државе чланице ЕУ помажу Словенији. На крају је саопштила да ће ЕУ из посебног фонда Словенији одмах упутити сто милиона ева, а да ће још 300 милиона добити – наредне године.

Опширније прочитајте овде.