Асанж пуштен из затвора: Прихватио је амерички споразум о признању кривице у замену за слободу

Према новоподнесеним судским документима, Асанж ће ускоро склопити споразум о признању кривице како би избегао даљи боравак иза решетака

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж пуштен је у уторак ујутро из британског затвора, саопштио је његов тим. Асанж је провео пет година у затвору "Белмарш" у Лондону борећи се против екстрадиције у САД, где је оптужен по 18 тачака за објављивање поверљивих информација.

Према новоподнесеним судским документима, Асанж ће ускоро склопити споразум о признању кривице како би избегао даљи боравак иза решетака.

"Џулијан Асанж је слободан. Напустио је затвор са максималним обезбеђењем 'Белмарш' у јутро 24. јуна, након што је тамо провео 1.901 дан", навео је "Викиликс" на Иксу. "Виши суд у Лондону му је одобрио кауцију и пуштен је на аеродром 'Станстед' током поподнева, где се укрцао у авион и отишао из Велике Британије".

Асанж ће споразум о признању кривице потписати на Северним Маријанским острвима, америчкој територији у Тихом океану. Кривицу ће признати по једној од 18 тачака оптужнице за које се терети, заверу за добављање и откривање информација о националној безбедности и биће осуђен на 62 месеца затвора, што је већ одлежао. Потом ће бити слободан да се врати у родну Аустралију. 

Опширније прочитајте овде.