Свет

Вашингтон пристао на услове британског суда: Америка пружила гаранције да неће убити Асанжа (ФОТО)

Обећања долазе након што је Високи суд у Лондону прошлог месеца пресудио да ће, ако САД не пруже ове гаранције, Асанж моћи да се жали на његово изручење Америци
Вашингтон пристао на услове британског суда: Америка пружила гаранције да неће убити Асанжа (ФОТО)© Tanjug/AP Photo/David Cliff

Вашингтон је наводно пристао на низ услова у вези са потенцијалним суђењем оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу који ће се, ако буде изручен САД, суочити са оптужбама за шпијунажу, јављају медији.

Потписане гаранције је на Иксу објавила дописница "Њујорк тајмса", Меган Спејша, које би требало да увере јавност да ће 52-годишњи аустралијски држављанин моћи да се ослони на Први амандман америчког Устава у случају екстрадиције, и да се на суђењу неће суочити са смртном казном, будући да није држављанин САД.

Међутим, примећује се да би, иако су ова уверавања "обавезујућа", одлука о "примењивости Првог амандмана" била "искључиво у надлежности америчких судова".

Обећања Вашингтона долазе након што је британски Високи суд у Лондону прошлог месеца пресудио да ће, ако САД не пруже ове гаранције, Асанж моћи да се жали на његово изручење САД како би му се судило због објављивања поверљивих америчких војних докумената.

Асанж се последњих пет година налази у лондонском затвору Белмарш са највишим степеном безбедности. Британска полиција га је првобитно ухапсила 2010. године због оптужби за сексуални преступ које је он негирао. Асанж је 2012. положио кауцију и добио азил у амбасади Еквадора у Лондону. Поново је ухапшен 2019. године када му је Еквадор одузео азил и од тада је у Белмаршу.

У међувремену САД настављају да захтевају да он буде изручен како би му се судило по 17 тачака оптужнице за шпијунажу, због објављивања поверљивих војних докумената Пентагона 2010. године, у којима су детаљно описани наводни амерички ратни злочини у Ираку и Авганистану. Асанжу прети казна до 175 година затвора, ако буде изручен и осуђен.

Његов правни тим, као и његове присталице, тврдили су да је случај против њега политичке природе, и да га САД води као освету за разоткривање наводних ратних злочина. 

Недавно, његове присталице су широм света обележиле пет година од када је он одведен у лондонски затвор Белмарш, након што је изведен из амбасаде Еквадора где је пронашао склониште и наставиће кампању за његово ослобађање.

image
VV inauguration
banner