Економија

Изневерена очекивања: Пад тражње за немачким производима се наставља

На кварталном нивоу фабричке поруџбине у Немачкој су од јануара до марта пале за 4,3 одсто у односу на претходно тромесечје
Изневерена очекивања: Пад тражње за немачким производима се настављаwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Нове фабричке поруџбине у Немачкој су, према прелиминарним проценама, у марту месечно пале за 0,4 одсто, објавио је данас немачки Савезни завод за статистику Дестатис.

Тржишта су очекивала супротан развој ситуације, односно да ће немачке фабричке наруџбине на месечном нивоу порасти за 0,4 одсто. У марту су порасле поруџбине за производњу електричне опреме и то месечно за 5,9 одсто, као и у аутомобилској индустрији 1,1 одсто.

Наруџбине капиталних добара су у односу на претходни месец пале за 0,4 одсто, док су поруџбине за робу широке потрошње порасле за 0,7 одсто.

Немачке домаће поруџбине су месечно пале за 3,6 одсто, а поруџбине из иностранства порасле за два одсто, наводи Дестатис.

Ако се анализирају наруџбине из иностранства, закључује се да су поруџбине из земаља еврозоне месечно порасле за 10,6 одсто, док су поруџбине ван еврозоне пале за 2,9 одсто.

На кварталном нивоу фабричке поруџбине у Немачкој су од јануара до марта пале за 4,3 одсто у односу на претходно тромесечје.

image