Економија

Изневерена очекивања економских стручњака: Без снажног опоравка немачке привреде ове године

Економски стручњаци су значајно смањили очекивања у односу на претходну јесењу прогнозу када су сматрали да ће привредни раст Немачке у 2024. бити 1,3 одсто
Изневерена очекивања економских стручњака: Без снажног опоравка немачке привреде ове годинеwww.globallookpress.com

Немачка привреда ће у 2024. порасти за само 0,1 одсто, наводи се у данас објављеној пролећној прогнози пет водећих немачких института за економска истраживања. Економски стручњаци су значајно смањили очекивања у односу на претходну јесењу прогнозу када су сматрали да ће привредни раст Немачке у 2024. бити 1,3 одсто.

Стручњаци у 2025. очекују економски раст Немачке за 1,4 одсто, док су на јесен предвиђали 1,5 одсто, наводи се на веб страници Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Привреда Немачке показује цикличне и структурне слабости, а очекивани опоравак који треба да почне на пролеће неће бити снажан, наводи шеф економског истраживања за светску привреду на Килском институту, Штефан Кутс.

Приватна потрошња у Немачкој је порасла касније и мањим интензитетом него што су очекивали стрручњаци.

"Немачки извоз је опао упркос расту глобалне економске активности, пре свега зато што је потражња за капиталом и репроматеријалом, који су важни за Немачку, била слаба", истиче се у извештају.

У пролећној прогнози се наводи да ће инфлација у Немачкој у 2024. бити 2,3 одсто и пасти на 1,8 одсто у 2025. години.

Експерти у 2024. очекују базну инфлацију од 2,8 одсто и њен пад на 2,3 одсто у 2025. Стопа незапослености у Немачкој ће према мишљењу стручњака вероватно бити 5,8 одсто у текућој години и 5,5 одсто у 2025. години.

image