Русија

Русија жели да забрани свако оружје у свемиру, Америка против: Шта се синоћ десило у СБ УН?

У СБ УН гласало се за амерички нацрт резолуције о забрани размештања оружја за масовно уништење у свемиру. Након питања руске стране зато је Америка против забране постављања било каквог оружја у свемиру, а не само оружја за масовно уништење, уследио је мук
Русија жели да забрани свако оружје у свемиру, Америка против: Шта се синоћ десило у СБ УН?Getty © Spencer Platt

Русија жели да се забрани распоређивање било каквог оружја у свемиру, а не само оружја за масовно уништење, за разлику од Сједињених Америчких Држава, рекао је руски дипломата Василиј Небензја, стални представник при Савету безбедности УН, преносе "РИА Новости".

"Питам вас зашто не желите да се забрани употреба било које врсте оружја у свемиру", рекао је Небензја, обраћајући се сталном представнику САД на седници СБ УН, али је остао без конкретног одговора.

"Спремни смо да већ сутра закључимо међународни, правно обавезујући споразум који би садржао свеобухватну забрану размештања било које врсте оружја у космосу, а не само оружја за масовно уништење, које је већ забрањено Споразумом о свемиру", нагласио је Небензја.

Према његовим речима, проблем је што западне државе већ увелико истражују војне могућности у свемиру, и зато и неће одустати од милитаризације свемира.

Јуче се у СБ УН гласало за амерички нацрт резолуције о забрани размештања оружја за масовно уништење у свемиру.

Како је јавио први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански, за амандман који су унеле Русија и Кина да се никакво оружје уопште не може поставити у свемир гласало је само још пет чланица Савета безбедности УН: Сијера Леоне, Алжир, Еквадор, Гвајана, Мозамбик.

Укупно седам, а исто толико их је било против (Америка, Велика Британије, Француска, Словенија, Јужна Кореја, Јапан), док је Швајцарска била суздржана, написао је Пољански на Телеграму.  

"С обзиром на то да наш амандман није прошао, морали смо да ставимо вето на политизовано америчко-јапанско 'дете'. Кинези су били уздржани. Остале чланице Савета безбедности гласале су за", навео је Пољански.

Америчке дипломате нису могле јасно да објасне зашто су против забране постављања било каквог оружја у свемиру, већ су само причале о претњама Русије и "лицемерно позивале на спречавање употребе нуклеарног оружја, са којим се Јапан некада суочио", указао је Пољански.

"Баш тако су и рекли: 'Јапан се суочио'. Нису рекли 'САД су бациле две нуклеарне бомбе на градове Хирошиму и Нагасаки'. Ето какви циници и преваранти су наше колеге у Савету безбедности", закључио је руски дипломата.

image
VV inauguration
banner