Свет

Ројтерс рекао па порекао; Захарова: "Чисто енглеско убиство"

Поредећи кијевски режим с Ал Каидом, портпаролка руског МИП-а је упозорила да Кијев може да удари британским оружјем и на Острво
Ројтерс рекао па порекао; Захарова: "Чисто енглеско убиство"Getty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Пошто је објавио вест да је шеф дипломатије Уједињеног Краљевства Дејвид Камерон током посете Кијеву изјавио да Украјина има дозволу да користи оружје које им је обезбедила Велика Британија за ударе по руској територији, Ројтерс је повукао исту, те саопштио да ће објавити ревидирану верзију вести.

На ово је реаговала портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова речима да је Камерон сигурно изговорио спорне речи.

"Пред нашим очима се одмотава 'чисто енглеско убиство'. Сигурна сам да је то рекао. Међутим, одјек који је изазвала изјава је приморао Лондон да се повуче и жртвује (репутацију) Ројтерса", написала је Захарова на Телеграму.

Потом је у изјави за "РИА Новости" упоредила кијевски режим с терористичком Ал Каидом коју је "хранио" Запад.

"Нек се припреме за то да ће кијевски режим ударити британским оружјем на територију Британије, као што су то чинили терористи Ал Каиде које су одгајили западњаци", истакла је Захарова.

Иначе, Русија сматра да самим тим што испоручују оружје Кијеву земље НАТО-а учествују у сукобу. Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров истакао је да ће свака пошиљка која садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО су директно укључени у сукоб, и то не само захваљујући оружју  већ и што обучавају војнике у  Великој Британији, Немачкој, Италији и др.

image