Свет

Даглас Макгрегор: Гем, сет и меч за Москву?

Бајден је погрешио када је рекао да су САД "најмоћнија држава на свету" јер истина је да амерички ресурси и моћ нису неограничени, истиче некадашњи саветник Пентагона
Даглас Макгрегор: Гем, сет и меч за Москву?Getty © Photo by Alex Wong/Getty Images

Покушаји Вашингтона да нанесе фаталну штету Русији и дестабилизује њену владу не само да су пропали већ су довели до драстичног слабљења НАТО-а и пољуљаног имиџа Сједињених Држава широм света – сукоб у Украјини је показао да ни америчка моћ ни њени ресурси нису неограничени, пише бивши саветник Пентагона Даглас Макгрегор за "Американ конзерватив".

Према речима пензионисаног пуковника, када је Русија послала трупе у источну Украјину у фебруару 2022. године, није имала план да успостави трајну контролу над том територијом; њена ограничена акција је била изнуђена будући да је Москва инсистирала на томе да Украјина буде неутрална територија која ће бити тампон између Руске Федерације и НАТО-а.

То што Запад није испунио обећања о неширењу Алијансе ка руским границама, те признање некадашње канцеларке Ангеле Меркел да су Мински споразуми донесени с идејом да се кијевском режиму купи време да војно ојача, само је потврдило Русији да не верује западним обећањима да ће поштовати, а камоли спроводити украјинску неутралност.

"Стратегија готово трогодишњег неограниченог финансирања из Вашингтона за напредно оружје и подршку у прокси рату што треба да уништи Русију испала је смешна, као и покретање принудних мера – економских, дипломатских и војних – широм Североатлантске алијансе са циљем наношења фаталне штете Русији и дестабилизацији њене владе. Нереални приступ Вашингтона је пропао и сада није Русија већ НАТО фатално ослабљен", пише Макгрегор.

Дакле, додаје бивши саветник Пентагона, "бренд" Вашингтона је у великој мери уздрман и ослабљен. Погубно је било уверење Сједињених Држава да би могле да искористе моћ НАТО-а за стратешку победу над Русијом тако што ће наоружати Украјинце да се боре за Запад. Вашингтон није узео у обзир могућност да Украјина може за изгуби.

Та чињеница треба да доведе у питање нови хладни рат против Русије, Кине и Ирана, констатује Макгрегор, те додаје да је председник САД Џозеф Бајден погрешио када је рекао да су САД "најмоћнија држава на свету". Истина је да амерички ресурси и моћ нису неограничени.

image
VV inauguration
banner