Економија

Србија не "увози" само раднике већ и студенте: Како је долазак странаца утицао на цене кирије

Највише страних студената има у Нишу и Крагујевцу, а у агенцијама за некретнине кажу да се по цени закупа једноипособног стана пре две године, данас може да се изнајми тек гарсоњера, што најбоље описује како су странци утицали на тржиште некретнина
Србија не "увози" само раднике већ и студенте: Како је долазак странаца утицао на цене киријеGetty © Vasyl Dolmatov

Србија због дефицита радне снаге "увози" раднике различитих профила, али се у последње време, али је и циљ да се привуку страни студенти. Сваке године све је више упражњених места на универзитетима, а факултети покушавају да их попуне тако што уписују странце. До сада су показали највеће интересовање за медицинске факултете у Нишу и Крагујевцу, али и други градови, попут Суботице покушавају да заинтересују девојке и младиће из иностранства да на њиховим факултетима стичу знање.

Нашу земљу бирају због приступачније цене школарине у односу на друге европске земље, а углавном долазе из Индије, Нигерије, Марока, Туниса…Њихов долазак је у градовима у које су дошли оживео тржиште закупа непокретности, а потражња за становима је дигла и цене.

Декан Економског факултета у Суботици професор др Небојша Гвозденовић каже за 4зида да на овој високошколској установи интензивно раде на томе да привуку студенте из иностранства, а да су пажњу усмерили на Индију и земље Северне Африке, као и Турску.

"Због ситуације између Русије и Украјине ове две земље су страним студентима постале све мање интересантне и они сада траже нове универзитете. Отвара се тај простор и ми ћемо покушати да се позиционирамо на том тржишту. Србија је конкурентна, имамо ресурсе и добар однос цене и квалитета. Овде пада број деце и факултети ће гледати како да обезбеде одрживост и кроз стране студенте. Школарина код нас је 4.500 евра", каже Небојша Гвозденовић.

Ђорђе Станковић из агенције "Монопол некретнине" у Нишу каже да су од првог налета странаца прошле две године, када су у овај град дошли студенти који су се до тада школовали на универзитетима у Украјини и да су углавном сви остали у некретнинама које су прве изнајмили.

"Први пут су у већем броју дошли 2022. године, када је почео сукоб у Украјини. Група од око 100 студената је прешла на Медицински факултет у Нишу. Они ретко изнајмљују станове сами, углавном су у пару, а највише их буде по четворо. Када су стигли странци, кирија за веће станове је скочила и сада је од 350 до 600 евра", каже Ђорђе Станковић.

Већина њих је из Индије, али има их и из Нигерије, Марока, Шри Ланке, са Филипина, као и из Туниса. У почетку су их Нишлије гледале неповерљиво и са дистанце, али сада су се већ навикли једни на друге. Власници станова у Нишу кажу да су странци веома коректни као подстанари.

"Није било већих проблема око налажења стана, иако су у почетку станодавци бринули, да ли ће плаћати кирију редовно и да ли ће бринути о некретнини, јер су први пут издавали студентима из иностранства. Касније се испоставило да су сви власници генерално задовољни закупцима и да није било проблема. Они су дошли на дужи период, а то станодавцима одговара", објашњава Станковић.

Он прича да је са првим налетом странаца, у једном тренутку било тешко наћи празан стан у Нишу. Углавном су њихови услови да сваки студент има посебну собу, да кревет не буде на расклапање, већ сингл или француски лежај и да свака соба има ормар, радни сто и столицу. Највише траже некретнине у околини Медицинског факултета.

Бруцоши већ резервишу станове

У агенцијама за некретнине кажу да домаћи студенти чекају крај августа да крену у потрагу за становима, али да су бруцоши, већ почели да резервишу станове за октобар. И са сајта 4зида тврде да је почетком јула кренула већа потражња за изнајмљивањем станова у универзитетским центрима. На том сајту оглашена цена гарсоњере за издавање у Нишу тренутно износи у просеку око 215 евра, за једнособан стан је месечно потребно издвојити 250 евра док кирија за веће станове износи од 300 до 500 евра.

У Крагујевцу се цена кирије за гарсоњере креће између 170 и 200 евра, а за станове већих структура цене иду од 250 до 350 евра. У Суботици су нешто повољније цене, гарсоњера се може наћи за 168 евра, једнособан стан за 180 евра а двоипособан за 300 евра. Када је реч о Београду и Новом Саду цене гарсоњера су више и ако студенти желе да изнајме гарсоњеру у престоници биће им потребно месечно око 300 евра а цена стана зависи пре свега од локације коју бирају.

Странци су заузели веће и скупље станове

Ђорђе Станковић напомиње да су странци утицали на цене, али и да су заузели веће и скупље станове, док студенти из Врања, Лесковца, Пирота и Зајечара који студирају у Нишу траже гарсоњере и мање станове.

"Долазак странаца је отежао ситуацију домаћим студентима. Пре су могла три студента да нађу стан од 300 евра, а сада је кирија 400 до 450 минимум, плус трошкови, тако да им је потребно минимум 150 евра по особи. Студенти из Србије узимају гарсоњере, од 150 евра, па до 250 евра око Економског, Правног и Медицинског факултета", прича Станковић.

Дејан Талијан из агенције "Крагујстан" каже за 4зида да се и у Крагујевцу све чешће на улици могу срести студенти из афричких земаља и Индије и чути страни језици, нарочито у последње две године.

"Крагујевац је универзитетски град и увек је било потражње за издавањем некретнина, али је тржиште додатно оживело у последње две године. Страни студенти углавном долазе из Индије, Нигерије, Ирана, Кувајта. Ретко живе сами, углавном су у пару или по три особе. У Крагујевцу није увек лако наћи станове, јер је потражња много већа од понуде. Станодавци ипак предност дају домаћим студентима. На странце се не жале када је у питању плаћање, али је било примедби на одржавање некретнина. Њима је потребно да буду пријављени у полицији као страни држављани, али некада станодавци то не желе да прихвате", објашњава Дејан Талијан.

Он указује на то да по цени закупа једноипособног стана пре две године, данас може да се изнајми тек гарсоњера, што најбоље описује како су странци утицали на тржиште некретнина у Крагујевцу.

"До пре две године 150 евра су биле гарсоњере, а сада су до 230 евра. Једноипособан стан је био 200 до 230 евра, а сада је 300 до 350 евра. За 150 евра данас може да се изнајми једино гарсоњера са старим стварима на последњем спрату у згради", каже Дејан Талијан.

image