Економија

Најезда странаца: Некретнине у Подгорици и на приморју најмање купују Црногорци

Према последњим подацима Монстата, у септембру прошле године, цена просечног квадрата стана у новоградњи на нивоу Црне Горе износила је 1.647 евра, што је 300 евра више у односу на почетак 2023.
Најезда странаца: Некретнине у Подгорици и на приморју најмање купују Црногорциwww.globallookpress.com © Martin Siepmann

Цене некретнина у Црној Гори расту, а купци су све мање Руси и Украјинци, а све више Турци, Немци, Французи и Пољаци. Према последњим подацима Монстата, у септембру прошле године, цена просечног квадрата стана у новоградњи на нивоу Црне Горе износила је 1.647 евра, што је 300 евра више у односу на почетак 2023.

"Постоји велика опасност да ћемо врло брзо постати странци у својој држави, јер због геополитичке ситуације и због инфлације цене расту и наши људи нису у могућности да купују некретнине. То углавном раде странци. Што се тиче странаца, поред оних за које знамо, Руси, Турци, Украјинци, све је више Немаца, Француза и Пољака", каже новинар портала РТЦГ који се бави тржиштем некретнина Немања Павићевић.

Он сматра да се паду цена не можемо надати. Оцењује да је држава требало да мисли на своје грађане и да другачије уреди ту област.

"Дакле, ако већ имамо најезду странаца, и ако цене расту, не можемо сви да плаћамо порез на промет три одсто од продајног уговора. Можда је њима требало ставити 50, 80 или 100 одсто, тако да се на неки начин заштите наши људи", сматра Павићевић.

Он страхује да се тај потез не може ретроактивно извести, те да се већ закаснило.

"Мој је утисак да Црна Гора нестаје пред налетом крупног капитала", истиче Павићевић.

Квадрат у Подгорици око 1.800 евра

Извршна директорка агенције за некретнине "ТипТоп" Драгана Ковачевић Никчевић каже да је просечна цена стана у Подгорици 1.800 евра по метру квадратном.

"Најскупљи стан у нашој понуди се нуди по цени од 2.400 евра по квадратном метру, док најјефтинији износи 1.450 евра. Све зависи од броја соба и величине стана, намештености као и од насеља у ком се налази", каже Драгана Ковачевић Никчевић.

Према подацима Монстата, у 2023. години на 632.083 становника пописано је 365.139 станова. То је око 50.000 станова више у односу на последњи попис од 2011. године (316.083). Тада је било и око седам хиљада мање становника, а просечни квадрат стана коштао је 1.307 евра.

Кирија минимум 200 евра

Објашњава да се у последњих три до четири месеца смањио број клијената из Русије и Украјине, док их најчешће контактирају држављани Турске, углавном због закупа станова и пословних простора. Ни она не предвиђа пад цена, али ни раст.

"Сматрамо да ће цене након Нове године да стагнирају, јер је у овој протеклој години заиста дошло до једног великог скока у ценама, те да су оне сада већ доста високо", каже Ковачевић Никчевић.

Када је реч о цени месечног закупа станова и оне су скоро удвостручене.

"Гарсоњере се крећу у распону од 200 до 400 евра, једнособни станови од 400 до неких 700 евра, док су двособни станови од 600 до чак 1.000 евра на месечном нивоу. Најјефтинији стан за издавање у нашој агенцији је 200 евра, а ради се о гарсоњери у полусутерену, док се најскупљи лукснузни станови крећу од 1.000 евра па надаље", каже директорка агенције "ТипТоп".

image