Економија

Чиме се бави најбогатији човек у Србији: За годину дана зарадио више од 14 милиона евра

Стотину "најбогатијих" прошле године уписало је приходе у распону "од 100 милиона динара до око 1,7 милијарди динара", а међу њима су најбројнији мушкарци - чак 90 одсто, док су најчешћа пријављивана занимања менаџер, директор, инжењер, економиста и правник
Чиме се бави најбогатији човек у Србији: За годину дана зарадио више од 14 милиона евра© Camerique/Getty Images

Пореска управа Србије је објавила да је примила 29.667 пријава за обрачун годишњег пореза на доходак грађана за 2023. годину, а особа која је порезницима пријавила највећи остварени приход од око 1,7 милијарди динара, што је више од 14 милиона евра, односно скоро 1,2 милиона евра месечно.

На основу пријављених занимања међу обвезницима овог пореза, нека од најисплативијих занимања су: менаџер, директор, инжењер, економиста или правник.

Највише пореских пријава поднели су мушкарци - чак 90 одсто, док је 10 одсто пријава стигло од странаца.

Стотину "најбогатијих" прошле године уписало је приходе у распону "од 100 милиона динара до око 1,7 милијарди динара".

Највише пријава, укупно 19.675, поднели су грађани са територије коју покрива Одсек за координацију пореске контроле Београд, затим са територије коју покрива одсек Нови Сад - укупно 6.085 пријава, па територије коју покрива одсек Крагујевац - укупно 2.222 пријава и територије коју покрива Одсек за координацију пореске контроле Ниш - 1.685 пријава.

"Пријављени приходи за првих сто подносилаца пореских пријава са највећим исказаним приходима крећу се у распону од око 100 милиона динара до око 1,7 милијарди динара. Чак 69 одсто из ове групе су обвезници са територије коју покрива Одсек за координацију пореске контроле Београд, од чега је три одсто страних држављана", навели су из Пореске управе у саопштењу.

Из Пореске управе Србије подсећају да се, другу годину заредом, годишњи порез на доходак грађана обрачунава и плаћа по систему самоопорезивања, уместо по решењу пореског органа уз понуђену унапред попуњену пореску пријаву од стране Пореске управе.
Обавезу пријављивања годишњег пореза на доходак - такозваног пореза "на богате" - имали су грађани који су у 2023. години остварили доходак већи 4.269.564 динара, односно већи од троструке просечне годишње зараде по запосленом исплаћене у Србији у тој години, према подацима званичне статистике.

image