Економија

Сага о порезу и фриленсерима: Стижу им нова решења за дуговања и опет се буне

Радницима на интернету ових дана стижу решења из Пореске управе за дуговања од пре пет година
Сага о порезу и фриленсерима: Стижу им нова решења за дуговања и опет се бунеGetty © online classes

Преводиоцима, професорима језика, дизајнерима и осталим радницима на интернету ових дана стижу решења из Пореске управе за дуговања од пре пет година. Иако су са Владом Србије договорили да ће заостале порезе плаћати у ратама и упоредо са текућим пореским обавезама нимало их није обрадовао овај "новогодишњи поклон" у поштанским сандучићима.

Из Удружења радника на интернету, поводом решења за плаћање пореза која су почела да им стижу, на основу прихода остварених у 2018. години, кажу да је плаћање заосталих обавеза за њих и даље велико оптерећење на месечни буџет, с обзиром на то да морају да плаћају и редовне намете. Они су добили могућност да на 10 година отплаћују заостале порезе од 2017. до 2022. године.

Прошле године су због тога и протестовали, јер нису уважени њихови захтеви, пре свих - да се минимални неопорезиви износ базира на минималној заради за текућу годину, што би смањило рате фриленсерима.

Њихов проблем датира из 2020. године, када је Пореска управа најавила опорезивање радника на интернету пет година уназад, јер до тада већина уопште није плаћала никакву накнаду држави. Порезници су тражили да плате порезе на приходе из иностранства, али и доприносе за здравство и за Фонд ПИО, за протеклих пет година, са каматом, а према тим решењима неки од њих је требало да плате 70 до 80 одсто својих тадашњих прихода.

Они су тада данима протестовали и тражили су да њихове обавезе теку од момента примене новог закона којим би се тачно дефинисале обавезе и права фриленсера. У априлу 2021. су ипак постигли договор са Владом Србије, а објављено је да ће они који пређу одређену границу прихода за протеклих пет година и буду кроз репрограм уплаћивали порезе и припадајуће доприносе, имати право на признавање радног стажа на име уплаћених доприноса.

Договорено је да они који су зарађивали до 570 евра неће имати никакву пореску обавезу, они који су зарађивали до 1.000 евра у просеку да имају обавезу 13 одсто за сваку од претходних пет година, а до 2.000 евра 20 одсто прихода. За тај дуг им ових дана стижу решења.

Порез плаћа 2.200 фриленсера

Паралелно са старим пореским обавезама, фриленсери морају да плате и нове који доспевају. Од почетка ове године имају могућност да порез на свој приход плаћају по два модела.

Код првог модела, пореску основицу чини бруто приход остварен у једном кварталу умањен за нормиране трошкове (одређен вид пореског ослобођења по кварталу), што значи да они који остваре приход мањи од 96.000 динара, немају обавезу плаћања пореза, док се за све који остваре преко тог износа порез обрачунава по стопи од 20 одсто.

Нормирани трошкови у опцији два износе 57.900 динара и увећавају се за 34 одсто од бруто прихода оствареног у кварталу. Порез се обрачунава по стопи од 10 одсто. Опорезив приход је једнак бруто приходу умањеном за нормиране трошкове. Код другог модела је обавезан ПИО допринос, а основица за његово плаћање је најмање троструки износ најниже месечне основице доприноса.

Положај фриленсера уређен je изменама Закона о порезу на доходак грађана, a од 1. јула је у функцији посебан портал за раднике који остварују приходе на овај начин. Рок за пријаву и плаћање пореза је 30 дана од истека квартала. Иако се раније лицитирало са десетинама хиљада радника на интернету, да их има између 40.000 и 70.000 за плаћање пореза се пријавио минималан број.

"Скоро 2.200 фриленсера је у трећем кварталу поднело пореску пријаву у року, односно до 31. октобра. У односу на претходни квартал, број фриленсера који је поднео пријаву је порастао за 20 одсто. Поређење са првим кварталом, када је поднето око 1.800 пријава, и другим, са скоро 2.000 пријава, указује на стални раст броја поднетих пријава", наводе у Пореској управи.

Избор модела плаћања пореза и доприноса показује да се 60% фриленсера определило за модел два, односно модел са уплатом доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, што је сличан однос као и у претходним кварталима. 

Они који нису поднели пореску пријаву до краја октобра, могу да поднесу неблаговремену пореску пријаву, а то значи да поред пореза и доприноса, треба да израчунају и платите затезну камату, чији износ зависи од висине пријављених прихода и броја дана доцње.

image