Америка сама себи копа рупу: Дефицит "пегла" новим задуживањем и обара историјске рекорде

Влада наставља да се задужује темпом који до сада није забележен, а убрзање је добила после 2020. године, јер је за непуних пет година, дуг галопирајуће порастао за чак 50 одсто, са 23 на чак 35 билиона долара

Амерички државни дуг је први пут премашио 35 билиона долара, што је највећи износ у историји САД. Влада наставља да се задужује темпом који до сада није забележен, а убрзање је добила у последњих пет година, јер је дуг галопирајуће порастао за чак 50 одсто, са 23 на чак 35 билиона долара. Дуг "најмоћније земље света" је од 1990. порастао чак десет пута!

Прогнозе стручњака, међутим, нису оптимистичне и предвиђају да ће у 2026. години накарикати више од 40 билиона долара.

Државни дуг је новац који је влада позајмила да покрије своје трошкове. У фискалној години, када потрошња, на пример новац за путеве или одбрану, премашује приходе, односно новац од федералног пореза на доходак, настаје буџетски дефицит. Да би га надокнадила, влада позајмљује новац продајом тржишних хартија од вредности. Државни дуг је акумулација овог задуживања, заједно са припадајућим каматама. Како се дефицити ређају, тако дуг расте.

Раст дуга није изненадио стручњаке, јер су и раније упозоравали да ће "живот на кредит", дођи на наплату. Они су указивали да ове године доспева око 7,6 билиона долара дуга и да ће ту суму САД морати да рефинансирају новим кредитима, али сада по много вишим каматним стопама, што даје додатно убрзање за раст јавног дуга.

Следеће године ће Американци морати да припреме више од 1,5 билиона само на отплату камате на позајмице, што значи да ће само за то морати да издвоје скоро трећину свих прикупљених прихода владе. С обзиром на то да се сада задужују по вишим каматама, од око пет одсто, и износ који отплаћују ће се увећати и процењује се да ће годишње плаћати око два билиона само на камате, што је око 40 одсто свих прихода који се слију у државну касу. 

Прекретница у расту дуга, којим плаћају "амерички сан" долази само неколико месеци након што су САД прешле праг од 34 трилиона долара почетком јануара 2024. године, док је граница од 33 билиона долара достигнута у септембру 2023. Поређења ради, државни дуг се кретао око 907 милијарди долара, односно мање од једног билиона, пре само четири деценије. 

Председница нестраначког Комитета за одговоран федерални буџет Маја МекГвинес је упозорила да ће дефицит бити скоро два билиона долара ове године и скоро три билиона долара за десет година. Она је рекла да се, упркос свим ризицима и знацима упозорења, чини да ова "звона за узбуну падају на глухе уши".

Дефицит федералног буџета се повећао у последњих неколико година усред раста каматних стопа, што повећава нето трошкове камата настале сервисирањем неизмиреног дуга. Програми обавезне потрошње, укључујући социјално осигурање и Медикер, погоршали су тај тренд, јер се суочавају са растућим трошковима усред старења америчког становништва. Ове године предвиђа се да ће савезна влада остварити буџетски дефицит од 1,9 билиона долара.

После драматичних неколико недеља преговора републиканци и демократе су се у јуну прошле године договорили да још једном подигну границу америчког дуга и избегну Дан Д, у којем би САД дошле у ситуацију да не могу да измире обавезе. Ново померање границе, међутим, тада је поново отворила питање да ли уопште постоји црвена линија за задуживање и докле Америка може да подиже тај праг.

Колапс је за сада избегнут, а стручњаци кажу да Америка може да штампа новац и да враћа дугове, али да ће, с друге стране, прекомерним задуживањем САД поткопати темеље америчког долара. Указују да би то могао бити један од фактора који ће постепено значајно ослабити америчку економију и довести је у дубоку кризу.

Западне прогнозе су биле да ће са одобрених 31,4 билиона долара Америка до тог новог рока, јануара 2025. већ прећи 35 хиљада милијарди, што значи да ће морати поново да подиже границу дуга. Показало се да то иде страховитим убрзањем даље и да је праг премашен већ сада, пет месеци раније.

Генерални директор "Џеј Пи Моргана" Џејми Дajмон је почетком ове године упозорио да ће брзи раст америчког државног дуга одвести земљу "у амбис" ако влада не реши овај проблем пре дубље кризе. Стручњаци широм земље прогнозирали су да ће до 2035. године однос јавног дуга према БДП-у бити 130 одсто и да такви показатељи представљају директну претњу економској позицији САД на светској сцени.

"Сједињене Државе се 'крећу ка литици' у економији, а њихов национални дуг 'расте као грудва снега'", рекао је Џејми Дајмон.