Економија

Амерички буџетски дефицит обара рекорде: Издаци за камате већи него за одбрану

Издаци за камате на дуг у новембру, од 80 милијарди долара, премашили су издатке од 66 милијарди долара за националну одбрану
Амерички буџетски дефицит обара рекорде: Издаци за камате већи него за одбрану© AdobeStock

Дефицит америчког савезног буџета порастао је за 26 одсто у новембру у односу на годину раније и износио је 314 милијарди долара, што је највећи месечни рекорд од марта, саопштило је у уторак Министарство финансија, уз напомену да је раст подстакнут знатно већим трошковима камата и другим издацима.

Економисти које је анкетирао Ројтерс проценили су да ће дефицит за други месец фискалне године износити 301,05 милијарди долара. Федерални приходи у новембру порасли су за 23 милијарде долара на 275 милијарди долара, што је повећање од 9% у односу на годину раније.

Расходи су се са 88 милијарди долара повећали на 589 милијарди долара, што је 18% више него годину дана раније.

Плаћање камата на дуг америчке владе износило је 25 милијарди долара. Трошкови сервисирања дуга порасли су од марта 2022. када су Федералне резерве почеле да нагло повећавају трошкове задуживања и да дижу камате како би обуздале инфлацију, повећавши референтну каматну стопу за 5,25 процентних поена, пише Ројтерс.

Издаци за камате на дуг у новембру, од 80 милијарди долара, премашили су издатке од 66 милијарди долара за националну одбрану, што је 8 милијарди више него годину дана раније. Издаци за државни програм здравственог осигурања Медикер такође су порасли за 8 милијарди долара, на 93 милијарде долара, док су издаци за државни програм за сиромашне и инвалиде порасли са две милијарде долара на чак 50 милијарди.

Највећи издатак био је 122 милијарде долара за месечне исплате социјалног осигурања.

Дефицит је од почетка године за фискалну 2024. порастао за 13% на 381 милијарду долара, у односу на 336 милијарди долара у упоредивом периоду годину дана раније.

image