Економија

Паника због дедоларизације: Америка доноси закон против алтернативних система плаћања

Марко Рубио, амерички сенатор, заговара доношење закона против алтернативних система плаћања Русије, Кине, Ирана и других земаља које су на "црној листи" САД
Паника због дедоларизације: Америка доноси закон против алтернативних система плаћањаGetty © stock photo/Yau Ming Low

Амерички сенатор Марко Рубио заговара доношење закона против алтернативних система плаћања. Како је навео у образложењу, сматра да Америка мора ојачати своју економску одбрану, јер Кина, Русија и Иран користе алтернативне финансијске системе да би избегли санкције САД.

Закон о спречавању и ублажавању утаје санкција требало би да осигура да се противници САД, како он каже, "суоче са економским последицама својих антидемократских акција, од кршења људских права до промовисања тероризма".

"Спровођење санкција је од виталног значаја за спровођење наших закона. Када наши противници избегну санкције САД, морамо да учинимо све што је у нашој моћи да обезбедимо да они буду сматрани одговорним и да заштитимо наш финансијски систем. Овај закон даје приоритет супротстављању режимима који покушавају да заобиђу америчке санкције, укључујући оне у Техерану, Пекингу и Москви", изјавио је Сенатор Рубио. 

Конкретно, закон би требало да натера председника да уведе санкције било којој финансијској институцији из земље која, по мерилима САД, изазива забринутост. На том списку су, наравно, Русија, Кина, Иран, Северна Кореја, Куба и Венецуела, а то се односи на кинески прекогранични међубанкарски систем плаћања (ЦИПС), руски систем за пренос финансијских порука (СПФС) или ирански систем за електронску размену порука о плаћању (СЕПАМ) за верификацију или спровођење трансакције.

Такође, закон би требало да укине или забрани све рачуне или трансакције преко финансијских институција у САД, или да блокира све трансакције у имовини и визама таквих институција или руководства институција у Сједињеним Државама или у поседу особе из САД.

Марко Рубио тражи да се уведе законска обавеза да Министарства финансија САД да објављује извештај у коме се наводи обим и употреба ЦИПС-а, СПФС-а и СЕПАМ-а широм света. Он указује да ризике "широко распрострањеног усвајања ових система за националну безбедност САД" и сматра да је неопходно прописима регулисати препоруке за очување и јачање утицаја САД у глобалном финансијском систему.

Чак је и америчка министарка финансија Џенет Јелен недавно упозорила да се "земље широм света удаљавају од америчког долара".

У говору пред Комитетом за финансијске услуге Представничког дома САД, Јеленова је рекла да се плаши да ће "америчке санкције смањити улогу долара широм света".

"Што више користимо санкције, то више земље траже начине да изврше финансијске трансакције које не укључују долар", казала је министарка финансија САД и истакла да је "заштита долара једна од њених најважнијих брига".

image