Економија

Русија и Кина настављају дедоларизацију: Скоро избациле америчку валуту из међусобне трговине

Русија је ове недеље објавила да је скоро потпуно напустила долар у билатералној трговини са Кином, поново демонстрирајући жељу обе земље да смање своју зависност од међународног економског система предвођеног САД
Русија и Кина настављају дедоларизацију: Скоро избациле америчку валуту из међусобне трговинеwww.globallookpress.com © CHROMORANGE / Bilderbox

Изјаве руских власти о потпуном напуштању долара у трговини са Кином показале су да и Москва и Пекинг озбиљно размишљају о превазилажењу зависности од западног финансијског система, наводи "Риспонсибл стејткрафт". У међувремену, како је наведено у извештају, Москва предузима друге кораке да смањи своју рањивост према непријатељским земљама.

Русија је ове недеље објавила да је скоро потпуно напустила долар у билатералној трговини са Кином, поново демонстрирајући жељу обе земље да смање своју зависност од међународног економског система предвођеног САД.

Како се наглашава у извештају, дедоларизација не само да омогућава Русији и Кини да смање потребу да се ослањају на светску валуту на коју Запад има огроман утицај, већ и даје могућност Москви да избегне бројне санкције које је спречавају да гради пословне односе на међународном плану. 

Исте санкције су, међутим, постале један од фактора због којих робна размена између Русије и Кине расте огромном брзином од 2022. године. Тако је до ове године износио 240 милијарди долара, повећавши се за 26% у односу на претходних 12 месеци. Осим тога, Кина је успела да постане главни светски увозник руске нафте, наводи се у извештају "Риспонсибл стејткрафт".

Москва развија и партнерство са Ираном, у сарадњи са којим ради на развоју нових трговинских путева у Азији. Поред тога, ове године су земље повезале своје системе за размену финансијских порука како би омогућиле директно обављање трансакција.

Према "Риспонсибл стејткрафту", западни стручњаци признају да сви ови напори руских власти могу помоћи земљи да смањи своју рањивост према непријатељским земљама.

image
VV inauguration
banner