Економија

Дедоларизација у исламском свету: Премијерка Бангладеша позива на стварање заједничке валуте

Било би веома корисно када бисмо усвојили заједничку валуту, црпећи инспирацију из Европске уније, како би олакшали трговину међу нашим земљама, поручила је премијерка Бангладеша Хасина Вазед на самиту Д8
Дедоларизација у исламском свету: Премијерка Бангладеша позива на стварање заједничке валутеGetty © Tom Stoddart Archive / Contributor

Премијерка Бангладеша Хасина Вазед предложила је да земље Д8 Организације за економску сарадњу размотре увођење заједничке валуте за унапређење међусобне трговине, речено је на састанку министара трговине земаља Д8 у Даки.

"Било би веома корисно када бисмо усвојили заједничку валуту, црпећи инспирацију из Европске уније, како би олакшали трговину међу нашим земљама. Мој циљ је да подигнемо благостање и социо-економски статус наших људи. То је могуће постићи само ако ојачамо међусобну трговину. Јачањем наше трговине, можемо смањити нашу зависност од других", рекла је Хасина, а преноси "Бизнис стандард".

На састанку министара трговине Д8 у Даки договорено је да се повећа међусобна трговина на 500 милијарди долара до 2030. године, са садашњих 146 милијарди долара.

Организација за економску сарадњу Д8, основана 1997. године, обухвата осам земаља претежно насељених муслиманима – Бангладеш, Египат, Индонезију, Иран, Малезију, Нигерију, Пакистан и Турску. Идеја о успостављању заједничке валуте међу земљама Д8 није нова, а турски председник Реџеп Тајип Ердоган се раније залагао за коришћење националних валута у ту сврху.

image
VV inauguration
banner