Да ли су празна украјинска складишта гаса спас за ЕУ?

Огромне резерве су помогле Европској унији да избегне тржишну кризу прошле зиме

Огромна украјинска складишта природног гаса и даље могу да понуде Европи спас ове зиме, упркос руским нападима, рекао је шеф националне енергетске компаније земље за "Политико".

Извршни директор "Нафтогаса" Алексиј Чернишов тврди да Украјина већ има довољно гаса да задовољи своје потребе, тако да су складишта доступна за ЕУ, која жели да обезбеди залихе пре зиме. То је опција која је била кључна прошле године за ЕУ, када су трговци упумпали 2,5 милијарди кубних метара гаса у складишта у Украјини, спасавајући их од тога да морају да продају своје вишкове и да остваре губитак од више милијарди долара.

"Тренутно је смањен интензитет пуњења. Истовремено, разумемо да су европска складишта гаса већ попуњена више од 90 одсто, док у нашим складиштима имамо доста слободног простора који можемо понудити партнерима за складиштење њиховог гаса. Услови које нудимо су повољни за европске компаније", рекао је Чернишов.

У Португалу и Шпанији су складишта већ пуна, а ускоро ће наводно бити и капацитети у већини европских земаља.

Међутим, украјинска складишта гаса била су мета руских удара последњих месеци. У априлу је "Нафтогас" потврдио да су два подземна објекта гађана беспилотним летелицама и пројектилима. Кијев је раније упозорио да се суочава са најтежом зимом у својој историји као резултатом несташица струје.

"Најважнији приоритет је јачање наших система противваздушне одбране како бисмо заштитили енергетску инфраструктуру Украјине од напада. Изузетно смо захвални на помоћи коју смо већ добили, али остаје потреба за додатним заштитним мерама", рекао је Чернишов.

Георг Захман, стручњак за енергетику у бриселском истраживачком центру Бројгел, рекао је да ово можда плаши компаније које размишљају о складиштењу гаса у Украјини.

Украјинска складишта су тренутно мање напуњена него у истом периоду прошле године, а Чернишов указује да су руски напади на гасну инфраструктуру вероватно један од разлога, јер су забринули трговце енергентима.

"Међутим, коришћење додатног складишног капацитета би се вероватно показало корисним — посебно ако уговор који омогућава транзит руског гаса кроз Украјину на путу ка земљама ЕУ попут Словачке и Мађарске истекне као што се очекује крајем ове године. То би створило пре регионалну, него глобалну несташицу, али би више складишта гаса смањила бриге и додатне залихе у Украјини би биле савршено погодне као алтернатива", рекао је Захман.