Свет

Компаније из ЕУ почињу да складиште гас у Украјини

Постоје ризици од оваквог складиштења, сматрају друге европске компаније, услед могућих војних напада или уколико Русија престане да пумпа гас преко ове земље
Компаније из ЕУ почињу да складиште гас у Украјиниwww.globallookpress.com © Mohammed Mohammed

Компаније из Европске уније (ЕУ) почеле су да складиште природни гас у Украјини због нижих цена и расположивих капацитета, без обзира на ризике услед текућег сукоба, преноси "Ројтерс".

Након почетка конфликта у Украјини, у фебруару прошле године ЕУ је захтевала високе нивое попуњавања складишта гаса како би компензовала смањено снабдевање из Русије, посебно током зимских месеци, када је потражња највећа.

ЕУ очекује се да ће до новембра попуњеност њених складишта достићи 90 одсто.

Компаније које тргују гасом тврде да постоји комерцијална логика да складиште гас у Украјини, пре свега због ниских цена складиштења.

Чешка група ЕПХ саопштила је да је њена одлука да користи украјинска складишта знак поверења у ту земљу.

"ЕПХ већ транспортује природни гас у Украјину и користи украјинска складишта гаса", рекао је Мирослав Хаско, представник ове компаније.

"Верујемо у поузданост украјинских система за транспорт и складиштење гаса, који су се доказали у изузетно тешкој, ратној ситуацији," додао је, не откривајући о којим количинама се ради.

Ризици за трговце гасом

Складишта гаса земаља ЕУ била су 7. августа попуњена са 87 одсто.

"Препознајемо позитивне трендове у слању гаса страних компанија у наше складишне објекте", изјавио је представник украјинске државне "Укртрансгас", која је део "Нафтогас" групе.

"Нафтогаз" је саопштио да би страни купци могли да искористе више од 10 милијарди кубних метара складишта капацитета, од укупно око 30 милијарди, углавном на западу земље, који се налази далеко од линија фронта.

Словачка државна компанија СПП, која снабдева већину словачког тржишта, саопштила је да разматра могућност коришћења украјинских складишта с обзиром да су словачка већ попуњена са око 90 одсто.

"Сматрамо да је складиштење гаса у Украјини једна од интересантних пословних прилика. Тренутно разматрамо ту могућност", изјавио је неименовани службеник ове компаније.

Друге европске компаније ипак сматрају да постоје ризици због могућих војних напада или питања шта ће се десити са мрежом уколико Русија престане да пумпа гас, који за сада и даље шаље на запад преко Украјине.

"Замислите да ракета погоди компресорску станицу, или неку другу гасну инфраструктуру. Морамо да преузмемо тај ризик", рекао је Мартин Пич из чешке фирме МНД.

Како је прошлог месеца саопштио тинк тенк "Бројгел", Украјина би могла да повећа европски складишни капацитет за око 10 одсто.

"Коришћење додатних капацитета у Украјини, може да олакша зиму земљама ЕУ и представља добродошло повећање прихода Украјине", додао је "Бројгел".

Гас за складиштење у Украјини може се купити и послати било где, користећи гасоводе из Мађарске, Пољске и Словачке.

image