Свет

Истиче гасни споразум Москве и Кијева: У ЕУ увелико страхују од још једне тешке зиме

Бриселски званичници очекују ново поскупљење цене енергената
Истиче гасни споразум Москве и Кијева: У ЕУ увелико страхују од још једне тешке зиме© Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Петогодишњи споразум о транзиту гаса преко Украјине који су још 2019. потписали Москва и Кијев, а преко кога се руски гас и даље допрема у ЕУ, истиче 31. децембра, тако да бриселски званичници увелико страхују од још једне тешке зиме, будући да очекују повећање цене енергената.

Украјина је, према наводима "Политика", најавила да неће настојати да обнови пакт. Висока представница ЕУ за енергетику Кадри Симсон сагласна је са Кијевом и тврди да извршна власт ЕУ "нема интереса" да се залаже за оживљавање споразума.

То значи да ће ЕУ ускоро изгубити око пет одсто свог укупног увоза гаса, који стиже углавном у централну и југоисточну Европу, наводи се у интерном документу који је припремила Европска комисија.

Ако ли такав губитак пропрати и продужено захлађење, то би, како се додаје у меморандуму, могло да створи "најгори сценарио" за земље које се ослањају на транзит гаса кроз Украјину.

Због тога је цео регион узнемирен, а како за "Политико" оцењује виша аналитичарка у компанији ИЦИС Аура Сабадус, Аустрија, Мађарска и Словачка ће се вероватно суочити са највећим последицама.

Такав недостатак могао би да се замени увозом гаса преко Немачке, Италије или Турске, али недавни потез Берлина да једнострано опорезује извоз гаса компликује ту могућност – увођење пореза смањује подстицаје енергетским компанијама у централној Европи да улажу у неруске испоруке гаса.

Зато немачки суседи траже да ова тема буде на дневном реду састанка министара енергетике ЕУ који се одржава сутра у Бриселу.

"Требало би да избегавамо кораке који ће оштетити обављени посао и ојачати руског агресора", рекао је чешки министар индустрије Јозеф Сикела о намету прошле недеље.

Брисел је већ затражио од земаља ЕУ да постепено укину увоз руских фосилних горива до 2027. Блок је, како се наводи, до сада смањио своју зависност од руског гаса за око две трећине у поређењу са 2021, окрећући се изворима попут Норвешке и САД.

Али сада, ЕУ мора да се припреми за другачију врсту проблема.

У свом писму, извршна власт ЕУ каже да губитак руских залиха преко Украјине може довести до "већих транспортних трошкова" јер земље траже алтернативне руте, док би "накнаде за складиштење" које су уведене између земаља блока могле "учинити ову диверзификацију тежом и скупљом".

Комисија је истакла да је у "блиском дијалогу" са погођеним земљама ЕУ, додајући да је већ била домаћин неколико састанака са њима ове године.

Ипак, инсистира се у писму, ЕУ има доста "флексибилности" у свом гасном систему.

Но, како се приближава истек споразума земље ЕУ почињу да, због страха од несташице енергије, праве планове за ванредне ситуације.

Министарство енергетике Аустрије саопштило је за "Политико" да је Беч, упркос готово потпуном ослањању земље на руски увоз гаса, "узео у обзир ризик прекида" и да има "мере на снази", укључујући строге обавезе складиштења за енергетске компаније.

Словачко министарство енергетике признало је да би промене на украјинској рути снабдевања могле "утицати на енергетску безбедност и стабилност цена", додајући да ће "наставити рад на диверсификацији извора".

Мађарско министарство спољних послова није одговорило на захтев за коментар, иако је Будимпешта раније покушавала да купује гас од Турске, и пристајала да, упркос великој фрустрацији савезника из ЕУ, повећа своје испоруке гаса из Русије.

Колико је ово питање постало хаотично и политички осетљиво, показује и чињеница да је словачки премијер Роберт Фицо, о споразуму о транзиту говорио и током посете на високом нивоу Украјини крајем јануара

"Настао је договор да ће се вероватно наставити транзит руског гаса кроз Украјину, што је одлична вест", навео је Фицо у саопштењу после посете, али су Украјинци веома брзо то демантовали, тврдећи да неће преговарати са Русима о продужењу уговора.

image