Економија

Завршена реконструкција Сава Центра: Отворена и "Плава дворана"

Отварању сале присуствовали су Вучевић, Дачић, Ђедовић Хандановић, као и бројне личности из јавног живота - глумици, певачи и други
Завршена реконструкција Сава Центра: Отворена и "Плава дворана"© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/

Највећа концертна, конгресна и биоскопска дворана у Југоисточној Европи "Плава дворана" отворена је вечерас, а тиме је уједно завршена трогодишња реконструкција Сава центра у Београду.

Плава дворана ће имати више места него раније, односно капацитет је повећан са 3.672 на 4.000 места, највеће 3Д платно у региону, унапређену акустику, а у њену реконструкцију уложено је 40 милиона евра.

Отварању сале присуствовали су премијер Србије Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, као и бројне личности из јавног живота - глумици, певачи и други.

Глумац Милан Марић истакао је да га Сава центар асоцира на многе лепе тренутке и успомене.

"Тинејџерско заљубљивање у мој посао, у филм десило се овде. И за мене је отварање Сава центра један од заправо најважнијих догађаја у пет или 10 година који су се десили у овом граду", рекао је он.

Након црвеног тепиха уследила је свечаност поводом отварања, а одмах потом и концерт Здравка Чолића.

Сава центар је 1977.године саграђен са визијом да траје вечно, због чега је проглашен спомеником културе. Данас обновљени Сава Центар има исту визију - да ослоњен на своју славну прошлост буде центар највећих будућих догађаја у Југоисточној Европи.

Нови Сава центар користи готово 50 одсто мање електричне енергије - нова трослојна стакла осигуравају изузетну термоизолацију, а на крову Сава Центра постављено је 912 соларних панела, навели су раније компаније.

Сава центар је уједно први обновљени објекат у региону који ће имати БРЕЕАМ сертификат, који је један од најважнијих система рангирања утицаја једног објекта на животну средину.

На укупно 17.000 квадратних метара зелених површина посађено је више од 50.000 садница ниског растиња и 300 стабала.

Обнова Сава центра одвијала се три године, а у новембру 2023. године отворен је конгресни и пословни део.

Плава дворана Сава центра сада може да угости продукционо најкомплексније музичко-сценске догађаје, а већ унапређена акустика подржана је посебним аудио системима за филмске пројекције, концерте и конгресна дешавања.

Сава центар је од отварања угостио 55.000 посетилаца, од којих су више од половине страни делегати.

image