Економија

Украјина под притиском: Финансијска помоћ Запада виси о концу

Владимир Зеленски мора да бира између политичког самоубиства и помоћи ММФ-а
Украјина под притиском: Финансијска помоћ Запада виси о концуGetty © Anton Petrus

Украјински званичници очекују да ће Међународни монетарни фонд ове недеље затражити од њих да брже девалвирају своју валуту, смање каматне стопе и повећају порезе како би попунили рупу у буџету, преноси "Блумберг" позивајући се на изворе.

Очекује се да ће делегација ММФ-а током посете Кијеву извршити притисак на Украјину да испуни њихове услове како би наставили да добијају финансијску подршку Запада. ММФ такође ради ревизију кредитног програма од 15,6 милијарди долара, рекли су неименовани украјински званичници.

Резултат ревизије могао би да "откључа" исплату од 1,1 милијарду долара Украјини ако особље фонда утврди да Украјина постиже циљеве програма и да има довољно средстава и политичке воље да испуни своје потребе за финансирањем.

Народна банка Украјине, међутим, не жели да дозволи да гривна додатно ослаби. Валута је већ изгубила више од 10 одсто од октобра, када је укинут фиксни курс наметнут након почетка Специјалне војне операције.

Девалвација, као и већи порези, би били политички погубни по Владимира Зеленског и његову владу које многи оптужују за корупцију.

Финансије украјинске владе подржане су са око 122 милијарде долара међународне помоћи САД, Европске уније и других савезника, као и ММФ-а. Али земља се и даље суочава са буџетским јазом од 15 милијарди долара следеће године, који још увек попуњен финансијским обавезама донатора, рекао је недавно премијер Денис Шмихал.

Како би помогао да се та рупа затвори, ММФ планира да подстакне украјинску централну банку да брже девалвира гривну и ублажи своју монетарну политику усред умерене инфлације, кажу извори "Блумберга". Ови кораци имају за циљ да повећају буџетске приходе Украјине у локалној валути и учине задуживање јефтинијим.

У дискусијама пре овонедељних састанака, ММФ је такође критиковао владин план да подигне неколико пореза као превише благ и позвао власти да размотре повећање ширег спектра пореза.

Украјина би такође требало да добије додатну подршку од 50 милијарди долара зајмова финансираних профитом од замрзнуте имовине руске централне банке. Група седам, која предводи напоре, жели да обезбеди проток средстава до краја године, иако САД и ЕУ још увек финализују детаље.

image