Свет

Стижу долари: ММФ зајми Украјини 15,6 милијарди

Разговори између представника ММФ-а и украјинских власти били су продуктивни и постигнут је веома добар напредак, тврди представник глобалног зајмодавца
Стижу долари: ММФ зајми Украјини 15,6 милијардиwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

ММФ припрема четворогодишњи програм кредитирања Украјине у вредности од 15,6 милијарди долара, а особа блиска преговорима за "Фајненшел тајмс" каже да је најава кредита Кијеву "неминовна".

Глобални зајмодавац који је био под притиском да састави свеобухватнији пакет помоћи за земљу економски уништену од почетка Специјалне војне операције у Украјини, у саопштењу објављеном у среду потврдио је да су политички разговори са украјинским властима одржани у Варшави, у Пољској, између 8. и 15. марта.

"Разговори између представника ММФ-а и украјинских власти били су продуктивни и постигнут је веома добар напредак ка договору о сету политика које би могле да буду основа програма подржаног фондовима. На основу тога и ми и власти очекујемо да ће разговори бити завршени у наредним данима", рекао је стални представник ММФ-а у Украјини Вахрам Степанијан.

Главни економиста инвестиционе банке "Драгон капитал" са седиштем у Кијеву Олена Билан истиче да је нови програм ММФ-а од кључног значаја — заједно са више милијарди долара које стижу од других страних партнера, укључујући САД и ЕУ — да помогне Украјини да "премости свој огроман јаз у буџету који је створила руска инвазија".

"Према последњим амандманима буџета Влада тражи 43 милијарде долара спољне буџетске подршке ове године, уз 32 милијарде долара у 2022. Иако би ММФ ове године могао да обезбеди само 4 до 5 милијарди долара, што је само део укупних потреба за финансирањем, програм ће учврстити владину политику, показати широку подршку Украјини и на тај начин помоћи да се обезбеди довољно финансирање и од других партнера", рекла је Билан.

Светска банка је проценила да је у руским ударима уништено више од половине енергетске инфраструктуре земље, што је појачало удар на украјинску економију.

ММФ је претходно одобрио Украјини 2,7 милијарди долара хитног финансирања, а у децембру је одобрио четворомесечни програм за ту земљу који има за циљ да ојача економију и припреми је за значајан зајам из фонда.

Према подацима које је у среду објавило украјинско министарство финансија, земља је од почетка СВО добила око 25 милијарди долара подршке за финансирање буџета од САД и ЕУ, који су далеко највећи донатори.

Украјина је од почетка сукоба добила више од 38 милијарди долара буџетске подршке од страних земаља и међународних финансијских институција.

image