Министарка енергетике: До прве нуклеарке нам је потребно бар 10 година

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић тврди да се покретање јавне расправе о изменама и допунама Закона о енергетици, којим се предлаже укидање забране нуклеарних електрана, не може довести у везу са посетом француског председника Емануела Макрона

Покретање јавне расправе о изменама и допунама Закона о енергетици, којим се предлаже укидање забране нуклеарних електрана не може се довести у везу са посетом француског председника Емануела Макрона, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и додала да искуство показује да је од почетног разматрања опције за производњу нуклеарне енергије до почетка рада прве нуклеарке потребно да прође најмање 10 година.

Она је у интервјуу за "Блиц", одговарајући на питање откуд нагли преокрет српских власти око нуклеарки рекла да се у међународној заједници све чешће говори о "нуклеарној ренесанси" и да су и земље попут Италије, Белгије и Швајцарске недавно радикално промениле своју енергетску политику у корист нуклеарне енергије.

"Та енергија је у употреби у свету дуже од 60 година, па данас постоји више од 440 нуклеарних реактора у погону, у више од 30 земаља. У свету се око 10 одсто електричне енергије произведе у нуклеарним електранама, а у Европској унији више од 20 одсто. Србија је окружена земљама које имају нуклеарке, као што су Мађарска, Бугарска и Румунија, а неке од њих планирају и нове", навела је министарка енергетике.

Додала је да је у Европи план да ови капацитети до 2050. године буду око 50 одсто већи него данас.

Министарка је рекла и да је од почетка јавних консултација пристигло мање од 10 коментара, да ће јавна расправа трајати до 10. септембра, а да ће након тога нацрт бити упућен на мишљење надлежним органима, потом на Владу Србије и у Народну скупштину и да је план да се закон усвоји до краја ове године.

Када је реч о потенцијалној локацији за изградњу нуклеарке и моделу градње, односно опредељењу за класичну или модуларну електрану, Ђедовић Хандановић је истакла да је преурањено разговарати о томе.

"Министарство рударства и енергетике објавило је јавну набавку за израду прелиминарних техничких студија ради разматрања мирнодопске примене нуклеарне енергије у Србији. У оквиру ње ћемо спровести темељну компаративну и кредибилну опциону анализу доступних технологија у свету, укључујући мале модуларне реакторе као и оне конвенционалног типа, како би разумели које су најбоље доступне технологије потенцијално примењиве у нашој држави, помоћу техничких, економских и тржишних индикатора", навела је министарка.

Што се тиче складиштења нуклеарног отпада и навода да је сарадња са Француском условљена тиме да овај отпад заврши у Србији, министарка је навела да домаћи закони, директиве ЕУ, конвенције УН јасно дефинишу да није могуће складиштити нуклеарни отпад из Француске у Србији.