Свет

Још 20 година: Мађарска намерава да продужи рад нуклеарне електране "Пакш"

Већина нас у Мађарској подржава чињеницу да нуклеарне електране раде, поручио је званичник
Још 20 година: Мађарска намерава да продужи рад нуклеарне електране "Пакш"Getty © Michel BARET / Contributor

Мађарска планира да продужи рад нуклеарне електране у граду Пакшу за још 20 година, рекао је Пал Ковач, државни секретар за одржавање капацитета Нуклеарне електране "Пакш" на форуму Атомекспо 2024 у Сочију.

"Желимо да продужимо рад електране за још 20 година, док се у близини граде два нова блока типа 1200 МВ", рекао је Ковач и нагласио да већина становништва земље подржава рад фабрике.

"Отворени смо за становништво. Важни су нам одговорно одобрење и подршка. Као резултат тога, већина нас у Мађарској подржава чињеницу да нуклеарне електране раде у земљи", рекао је он.

Према речима представника оператера фабрике, компанија пружа разноврсну подршку насељима која се налазе у близини Пакша.

"Ми управљамо нуклеарним електранама са минималним оптерећењем животне средине, одржавамо емисије у животну средину на најнижем могућем нивоу, много испод граничних вредности. Подржавамо школу енергетике, спортски клуб, локалне и регионалне организације. Подржавамо јавне циљеве као што су нпр. заштита климе, одрживи развој", рекао је Ковач.

Он је похвалио рад руских стручњака у фабрици. "Веома је добро. Одлично се ради", рекао је он, одговарајући на питање ТАСС-а.

"Радимо више од 60 година. Године 1966. потписали смо међувладин споразум, изградили четири блока... Сада је време да продужимо радни век и рокове ових блокова, изградимо нова постројења како бисмо дошли до потпуног енергетског сектора без емисија ЦО2", рекао је Ковач.

Тренутно, нуклеарна електрана "Пакш", коју су изградили совјетски стручњаци 1980-их и коју покреће руско нуклеарно гориво, чини половину све произведене електричне енергије и трећину електричне енергије која се троши у Мађарској. Смештена на обали Дунава 100 километара јужно од Будимпеште, електрана има четири блока са реакторима ВВЕР-440. У току је изградња друге фазе – петог и шестог блока.

image
VV inauguration
banner