Свет

Светска нуклеарна ренесанса: Историјски раст производње нуклеарне енергије

Русија и Кина обезбеђују технологију за 70 одсто реактора који се тренутно граде широм света
Светска нуклеарна ренесанса: Историјски раст производње нуклеарне енергијеwww.globallookpress.com © Arvin Temkar/Atlanta Journal-Constitution via AP, File

Глобална производња нуклеарне енергије требало би да достигне највиши ниво у историји 2025. јер се све више земаља окреће овој технологији у оквиру планова за смањење емисије гасова стаклене баште, указује нова прогноза Међународне агенције за енергију (ИЕА).

Производња нуклеарне енергије се враћа на велика врата, а очекује се да ће се увећавати просечно за скоро три одсто до 2026. године. На раст ће пре свега утицати нова постројења у Кини и Индији, али и појачања у Јужној Кореји и Европи.   

ИЕА подсећа да ће и Француска повећати производњу нуклеарне енергије након што заврши с ремонтом постројења, док се у Јапану разматра поновно покретање рада нуклеарки.

Велика Британија, Шведска и Швајцарска су такође међу земљама које раде на томе да повећају производњу нуклеарне енергије тако што ће продужити радни век постојећих електрана и изградити нове не би ли повећале енергетску сигурност како потражња за електричном енергијом расте.

ИЕА оцењује да ће раст капацитета обновљиве енергије и "светска нуклеарна ренесанса" омогућити производњу електричне енергије с ниском емисијом штетних гасова у наредне три године.

"Енергетски сектор тренутно емитује више угљен-диоксида него било који други на свету, тако да охрабрује брз раст обновљивих извора енергије и стабилна експанзија нуклеарки у околностима повећане потражње за електричном енергијом", рекао је извршни директор ИЕА Фатих Бирол.

ИЕА је навела и да расте утицај Русије и Кине у нуклеарном сектору, те да ове две земље обезбеђују технологију за 70 одсто реактора који се тренутно граде широм света.

У јеку енергетске кризе 2022. године, коју су у великој мери изазвале западне санкције Русији, односно самовољно одрицање Запада од јефтиних руских енергената, многе владе су одлучиле да оживе свој нуклеарни сектор, а који су стопирале након катастрофе у Фукушими 2011. године.

image