Економија

РТ Балкан анализа: Шта за Србију значи инвестициони кредитни рејтинг

Професор Никола Стакић каже да је доказано да земље које улазе у инвестициони ранг у наредних пет година остварују веће стопе економског раста, у просеку од 0,5 до 1 одсто и додаје да због бољег кредибилитета и вођења своје економске политике постају привлачније за све облике инвестиција
РТ Балкан анализа: Шта за Србију значи инвестициони кредитни рејтингGetty © stock photo

Србија први пут у својој историји сврстана међу земље с кредитним рејтингом инвестиционог ранга. То значи и да ће наша земља на међународном тржишту капитала моћи јефтиније да се задужује, јер је оцењена као "клијент" који може на време да измирује своје дугове. Пре него што донесу одлуку о куповини обвезница неке државе или отварању фабрике, улагачи проверавају кредитни рејтинг, који је један од кључних показатеља о стању економије те земље.

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић је изјавила да је ово историјски искорак којим се потврђује да је Србија ушла у ред земаља које су посебно важне на светској инвестиционој мапи, док је министар финансија Синиша Мали истакао да се отвара једно потпуно ново поглавље даљег убрзаног раста и развоја наше економије, што представља једну прекретницу у нашој економској историји. Мали је истакао да је то сигнал за инвеститоре да дођу у Србију.

Прелазак са ББ+ на БББ- је значајан, јер Србију помера из категорије "шпекулативних" обвезница у категорију "инвестиционог ранга". У економском смислу, то значи ниже трошкове задуживања, односно јефтиније кредите за државу, веће интересовање инвеститора за државне обвезнице, што обично доводи до повећања њихове цене, а ту су онда на добитку постојећи власници обвезница. Позитиван утицај се огледа у поверењу у тржиште, олакшаном приступу кредитирању, позитивном утицају на економију кроз директне стране инвестиције и генерално побољшање финансијског окружења.

Прелазак у "прву лигу"

У фудбалском жаргону, како објашњава професор Универзитета "Сингидунум" Никола Стакић испуњавање услова за виши кредитни рејтинг се може упоредити са спортским клубом који прелази из ниже у елитну лигу.

"Као што клуб који напредује добија приступ већем буџету, атрактивнијим спонзорима, скупљим ТВ правима и већој публици, тако и држава с бољим кредитним рејтингом постаје привлачнија инвеститорима и добија повољније услове финансирања. Рејтинг игра важну улогу у финансијском свету, јер пружа процену способности земље или компаније да испуни своје финансијске обавезе", каже професор.

Он напомиње да је висок кредитни рејтинг као чист здравствени картон после систематског прегледа.

"Као што лекар на основу анализа даје процену општег стања организма, тако и агенције за кредитни рејтинг анализирају финансијско здравље ентитета и врше евалуацију кредитног ризика. Насупрот томе, низак рејтинг може бити знак за узбуну, попут упозорења лекара о неопходним променама у начину живота како би се избегли већи проблеми", објашњава Стакић.

Професор истиче да је несумњиво да је то велики успех који говори и о кредибилитету вођења домаће економске политике.

"То је заиста први пут у историји да смо досегли инвестициони ранг, који са собом носи бројне предности. Генерално гледано, сврстава нас у горњи део табеле, фигуративно у инвестициони клуб. Бројни инвеститори који имају позамашан ниво капитала су по свом инвестиционом мандату били у немогућности да улажу у хартије од вредности које су шпекулативног ранга, тако да се сада та инвестициона арена проширује и они могу да улажу у наше хартије од вредности", објашњава Никола Стакић.

Професор каже да последично, с обзиром на евалуацију кредитног ризика, Србија постаје сигурнија дестинација за различите облике улагања, како страних директних инвестиција, али и портфолио инвестиција, што ће последично утицати на ниже каматне стопе којима се држава узајмљује на финансијском тржишту.

"То је јако важно имајући у виду један обиман план улагања до одржавања изложбе ЕКСПО 2027 што са собом носи и мало позамашнији износ задуживања, који планирамо у наредне две и по године. Просечно пондерисана каматна стопа по којој се ми задужујемо на тржишту засигурно ће сада бити нижа, иако у овом тренутку не можемо знати колико будући да то зависи од бројних фактора", наводи професор.

Ветар у леђа за већи раст привреде

Он напомиње да посредно, предности могу да буду и за грађане и за привреду, јер ће привреда моћи да се задужује по нижим каматама.

"Генерално гледано и емпиријски је доказано у научној литератури да земље које улазе у инвестициони ранг у наредних пет година остварују веће стопе економског раста, у просеку од 0,5 до 1 одсто. Због бољег кредибилитета и вођења своје економске политике постају привлачније за све облике инвестиција", каже Никола Стакић.

Према његовим речима, улазак у "прву лигу" носи са собом и ризике, а први је онај од презадуживања.

"Треба бити опрезан и не треба еуфорично прихватати ту вест и користити тренутак претераног задуживања у неком наредном периоду. Треба и даље водити рачуна о односу јавног дуга према БДП-у. Такође треба водити рачуна о једном важном индикатору, а то је који је удео камата које наша земља плаћа у свеукупном бруто друштвеном производу. Дакле, треба бити опрезан, и треба водити одговорну економску политику, у складу са неким циљевима које смо сами дефинисали у оквиру средњорочне фискалне стратегије. Уколико постоје превелика одступања од дефинисаних циљева то може бити знак за додатни опрез", указује Никола Стакић.

Професор сматра да се треба држати дефинисаних циљева и да уз очекиване више стопе економског раста, које ће бити праћене већим нивоом инвестиција, можемо последично да очекујемо и раст животног стандарда.

Шта је кредитни рејтинг и зашто је важан?

Србија је прва земља Западног Балкана и тренутно једина земља кандидат за чланство у ЕУ, која има инвестициони рејтинг. Он представља мишљење о кредитном ризику у наредном периоду и подразумева процену способности и спремности издаваоца да правовремено и у потпуности измирује своје обавезе према кредиторима. Кредитне рејтинге додељују институције специјализоване за процену кредитног ризика, а три најутицајније агенције на финансијском тржишту су "Стандард енд Пурс", "Мудис" и "Фич".

Агенција " Ес енд Пи" која је Србији дозволила прелазак у "вишу калсу" оцењује кредитни рејтинг државе на основу детаљне анализе која обухвата оцену ефикасности институција и политичких ризика, економске структуре и изгледа раста, екстерне позиције државе, могућности одржавања фискалне равнотеже, нивоа и промене јавног дуга, као и ефикасности и кредибилитета монетарне политике.

Обе агенције за оцену кредитног рејтинга користе почетна слова абецеде "А", "Б", "Ц", "Д", при чему се оцена "ААА" тумачи као најбоља, а оцена "Д" као најгора. Оцене, односно категорије од "АА" до "ЦЦЦ" могу садржати знак + или – како би се показао њихов релативан положај у оквиру главних рејтинг категорија. Оцене такође садрже изгледе ("outlooks") по питању потенцијалног кретања рејтинга у будућности. Изгледи могу бити позитивни ("positive"), негативни ("negative"), стабилни ("stable") и развојни ("developing"). Позитивни изгледи указују да би рејтинг могао бити повећан у будућности. Негативни изгледи указују да би рејтинг у будућности могао даље да опада, док стабилни изгледи претпостављају да ће се рејтинг и у будућности задржати на истом нивоу. Развојни изгледи се ретко јављају и указују да ће највероватније доћи до промене рејтинга у наредних годину до три године.

Агенције за кредитни рејтинг имају значајан утицај на финансијско тржиште, јер инвеститори и издаваоци помно прате рејтинге које оне дају. Приликом доношења инвестиционих одлука инвеститор упоређује рејтинге које имају финансијски инструменти са степеном ризика који је за њега прихватљив. Рејтинг издаваоца или хартије утиче на трошак задуживања издаваоца.

Рејтинг додељен држави има утицаја на кредитне рејтинге других издавалаца са седиштем у тој држави. Такође, критеријуми инвестирања често су повезани са минималним кредитним рејтингом које нека хартија од вредности, односно њен издаваоци морају да имају.

image