Економија

Лесковац најпривлачнији мали град: Јефтина радна снага ипак може бити замка за инвеститоре

Поред Београда на листи градова будућности су и Лесковац, Крагујевац, Шимановци, Зрењанин и Суботица
Лесковац најпривлачнији мали град: Јефтина радна снага ипак може бити замка за инвеститореGetty © Gokhan Balci/Anadolu

Неколико српских градова нашло се на листи градова будућности. Поред Београда на тој листи су и Лесковац, Крагујевац, Шимановци, Зрењанин и Суботица. Овакав резултат је, сматрају стручњаци, плод рада на инвестиционој клими и подршке коју инвеститорима пружа држава Србија.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије рекао је за РТС да је ова листа још један сигнал да је инвестиционо-пословна клима у земљи све боља.

"Србија је препозната као атрактивна инвестициона дестинација на нивоу не само Југоисточне Европе, него и шире. Међутим, оно што је такође битно, подручје Србије је не само атрактивно, него и сигурно за улагање, за дугорочне пројекте", каже Станић.

Према његовим речима, када узмемо један врло значајан економски показатељ, који доста аналитичара посматра, то је кредитни рејтинг, ту се Србија већ дуже време налази на самој граници да пређе из једног спекулативног нивоа, који је ризичан, у један инвестициони ниво, који значи сигурно улагање у дужем периоду.

Истакао је да је Београд препознатљив по могућности за посао и самим тим управо по том показатељу Београд је високо пласиран на листама атрактивности уа улагање.

Лесковац и ефикасност трошкова

Када говоримо о мањим градовима, Лесковац је најпривлачнији микроград за инвеститоре по питању ефикасности трошкова.

"У Лесковцу, ако погледате градове који се рангирају по броју становника, он је на шестој позицији. Дакле, то је један од најмногољуднијих градова у Србији. Са друге стране, његова позиција је добра. Он се налази на самој раскрсници путева коју повезују Србију са Северном Македонијом, са Бугарском и наравно са Грчком", напоменуо је Станић.

Оно што га издваја, како је рекао Станић су, нижи трошкови за производњу и плаћање пореза, приступа енергентима и наравно радне снаге.

"Међутим, то је једна и мала, условно речено, замка. Имајући у виду да не могу дугорочно трошкови радне снаге да утичу на привлачење инвеститора, јер људи који су квалитетни уколико не буду задовољни ценом рада на том тржишту, они једноставно траже своју будућност негде у иностранству," истакао је Станић.

Станић каже да је Србија препозната као инвестицијска дестинација зато што се око 50 одсто свих страних директних инвестиција које долазе на простор западног Балкана односи на пројекте у Србији.

image
VV inauguration
banner