Вето кец у рукаву Будимпеште; Сијарто: Блокираћемо санкције ако нам забране куповину руске нафте

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је подсетио да се санкције обично преиспитују у циклусу од шест месеци, али је упозорио да све док су санкције на снази, изузећа за снабдевање Мађарске и Словачке нафтом морају остати, јер ће Мађарска у супротном ставити вето

Мађарска ће ставити вето на европске санкције Русији уколико се укине изузеће Будимпеште од забране куповине руске нафте, изјавио је за РИА Новости мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је подсетио да се санкције обично преиспитују у циклусу од шест месеци, али је упозорио да све док су санкције на снази, изузећа за снабдевање Мађарске и Словачке нафтом морају остати, јер ће Мађарска у супротном ставити вето на санкције.

Према његовим речима, лидери других чланица ЕУ то добро разумеју и због тога су изузећа загарантована.

Лидери ЕУ усвојили су у мају 2002. године шести пакет санкција Русији, према којем је предвиђено постепено увођење ембарга на увоз руске нафте. Међутим, забрана се односи само на испоруку морем, док за нафту која долази преко гасовода "Дружба" нема санкција, пре свега захваљујући захтеву Мађарске.

Сијарто је истакао да није рационалан приступ ЕУ када се ради о плану да се одустане од руске енергије до 2027. године, те да Будимпешта неће пратити такав пут.