Русија

Русија зарадила готово 187 милијарди долара од продаје нафте, гаса и угља пријатељским земљама

Антируске санкције западних земаља нису уродиле плодом, с обзиром да Русија од продаје енергената зарађује више од како се преусмерила на савезничке земље
Русија зарадила готово 187 милијарди долара од продаје нафте, гаса и угља пријатељским земљамаGetty © David McNew

Прошле године Русија је зарадила готово 187 милијарди долара од испорука нафте, гаса и угља пријатељским земљама, што је за 56 милијарди долара више од просечне количине зараде од снабдевања европских земаља пре него што су увеле антируске санкције, следи из прорачуна "РИА Новости".

Руска агенција је проучавала податке националних статистичких служби највећих купаца угљоводоника из Русије – Турске, Кине, Индије, Бразила, Индонезије, Малезије и ЕУ. Анализа је упоредила просечну цену залиха у периоду од 2019. до 2021. и за 2023. годину. Подаци за 2022. годину нису узети у обзир због неуобичајених промена цена увоза.

Смањење наруџбина из земаља ЕУ надокнађено је приходима од повећаног извоза у Турску, Кину, Индију, Бразил, Индонезију и Малезију.

Највећи купац руских енергената прошле године била је Кина, која је удвостручила своју потрошњу угља, гаса, нафте и нафтних деривата.

image