Економија

Ограничење цена неславно пропало: Трговина руском нафтом на рекордним нивоима

Сирова нафта "урал" је близу 75 долара по барелу, што је око 15 долара изнад ограничења
Ограничење цена неславно пропало: Трговина руском нафтом на рекордним нивоимаGetty © Mint Images

Руском нафтом се у свету тргује далеко изнад горње границе цене коју је одредила Група седам (Г7) у покушају да лиши Москву прихода којим се, како верују, финансира специјална војна операција у Украјини.

Према подацима "Аргуса", водећа руска нафта "урал" кошта око 75 долара по барелу у тренутку када напусти луке у Балтичком и Црном мору.

Ограничење захтева да свака западна компанија која се бави транспортом руске нафте добије такозвану потврду, документ који потврђује да је терет коштао 60 долара по барелу или мање, и у супротном, не дозвољава им се да пружају своје услуге.

Чињеница да су цене далеко изнад тог нивоа указује, како је то "Блумберг" дипломатски навео, да се мере Запада не поштују.

Амерички званичници ипак тврде да ограничења цене руске нафте имају ефекта и "празне" касу Москве која сада, наводно мора да свој главни извозни производ продаје или по нижим ценама преко западних компанија и осигуравајућих друштава или преко такозване "флоте у сенци".

Након што је Запад увео санкције и ограничења цене, Москва се окренула другим тржиштима. Тако, наводе из "Аргуса", када "урал" стигне до Индије, барел се продаје за 88 долара, што је скоро пуна цена нафте. Руска сирова "ЕСПО" нафта по изласку из руске луке Козмино кошта 84 долара по барелу.

Та нафта се онда прерађује у трећим земљама и продаје Европи по вишим ценама. У међувремену, фјучерси америчке "брент" нафте крећу се око 90 долара по барелу.

image
VV inauguration
banner