Економија

Задуживање Велике Британије у новембру оборило све рекорде

Подршка домаћинствима и предузећима са рачунима за енергију погурали су јавно задуживање на рекордне 22 милијарде фунти
Задуживање Велике Британије у новембру оборило све рекордеGetty © Peter Macdiarmid

Јавно задуживање Велике Британије прошлог месеца је достигло највиши ниво у било ком новембру у историји.

Државна подршка домаћинствима и предузећима са рачунима за енергију и повећање рата за отплату камата погурали су јавно задуживање земље на рекордне 22 милијарде фунти у новембру, пише "Гардијан".

Канцеларија за националну статистику саопштила је да је држава потрошила више него што је приходовала од пореза и других ставки, што значи да је морала да позајми скоро 14 милијарди фунти више у новембру него годину дана раније.

То је подигло задуживање у новембру на рекордан ниво за тај месец откако је 1993. године почела да се објављује месечна евиденција, наводи британски лист.

Задуживање јавног сектора је прошлог месеца такође било веће него у шпицу пандемије вируса корона када је влада покренула програме државне потрошње за подршку потрошачима и предузећима током више узастопних локдауна.

Финансијска подршка појединцима и фирмама да се изборе с растућим рачунима за енергију у великој мери је одговорна за скок исплата помоћи на 13,2 милијарде фунти, што је за 3,3 милијарде фунти више него годину дана раније, додаје лист.

Утицај инфлације се такође осећа у владиним финансијама, пошто је од средине 2021. године држава морала да плаћа већу камату на свој дуг углавном због раста инфлације, наводи Канцеларија за националну статистику.

Камата на дуг централне владе која је морала да се измири у новембру износила је 7,3 милијарде фунти, од чега се на 4,3 милијарде фунти одразио утицај инфлације.

Износ плаћених камата је био за 2,4 милијарде фунти виши него у новембру 2021. и највећи у једном месецу од 1997. године када је почео да се мери тај индекс.

Владин програм новчане помоћи домаћинствима за рачуне за струју коштао је државу 1,9 милијарди фунти у новембру.

Јавни дуг Велике Британије у новембру је износио 98,7 одсто БДП-а, што је благи пад од 0,3 процента у поређењу са истим месецом прошле године.

image