Свет

Влада не мари за њих: Британија пред колапсом, и Хитна помоћ иде у штрајк

Британска Национална здравствена служба (НХС) позвала је данас болнице да ослободе кревете и припреме се за "велики поремећај" због најављеног штрајка особља хитне помоћи у Енглеској
Влада не мари за њих: Британија пред колапсом, и Хитна помоћ иде у штрајк© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Незадовољство радника главна је тема пред Божић у Великој Британији. Синдикати радника поште, железница, аеродрома започели су штрајкове због ниских плата које не могу да покрију свакодневне трошкове услед инфлације која је у Британији у октобру била на 41-годишњем максимуму. Штајку су се придружиле и медицинске сестре које су организовале најмасовнију обуставу рада.

Британска Национална здравствена служба (НХС) позвала је данас болнице да ослободе кревете и припреме се за "велики поремећај" због најављеног штрајка особља хитне помоћи у Енглеској. Наведено је да ће пацијенти морати да буду безбедно отпуштени из болница где је то могуће пре "веома изазовног" периода, пренео је Би-Би-Си. Особље хитне помоћи у Енглеској и Велсу ће обуставити рад 21. и 28. децембра због спора око плате. Координисани штрајк три главна синдиката хитне помоћи у Енглеској и Велсу, односиће се само на позиве особа којима живот није угрожен. Британски министар за пословање, енергетику и индустријску стратегију Грант Шапс саопштио је да су о повећању плата за раднике хитне помоц́и и медицинских сестара одлучивала независна ревизорска тела.

Претпразнична атмосфера тако је обележена незадовољством и проблемима у свакодневном животу. А на питање ко је крив за ситуацију у којој се Британија нашла - професор међународне историје у Лондонској школи економије Светозар Рајак за Јуроњуз Србија каже "сигурно нису радници ти који су изазвали кризу".

"Има неколико ствари које треба напоменути. Прво, већ годину дана инфлација расте свакодневно и видно утиче на стандард у овој земљи, ствари поскупљују, на крају је дошло до страшних поскупљења енергената који су заиста довели до тога да људи осећају велики притисак. Друга ствар што треба напоменути јесте ширина тог незадовољства до које мере је велики део људи који су запослени у друштвеном и приватном сектору се одлучио да штрајкује. Трећа ствар јесте да не види да ли власти на било који начин покушавају да реше ту ситуацију тиме што би изашли у сусрет штрајкачима или нашли неко решење које би било могуће да доведе до смиривања ситуације", рекао је он.

Процењује се да је око 100.000 медицинских сестара у 76 болница и здравствених центара ступило у штрајк, отказујући хиљаду операција које нису хитне.

Како наводи Ројтерс, медицинске сестре ће овим штрајком додатно погодити здравствени систем који је већ оптерећен због зиме и сезонских болести, као и због проблема изазваних вирусом ковид 19. Иако је ово најмасовнија обустава рада медицинара у историји те земље, влада је одбила да разговара о платама.

Британски премијер Риши Сунак је изјавио како планира да уведе законе против штрајка како би, како је рекао, заштитио животе људи, и изразио уверење да челници синдиката могу да увиде на је погрешно изазивати сметње великом броју људи, нарочито у време Божића.

А нису само медицинари незадовољни - штрајкове су организовали железничари, гранична полиција, запослени у пошти. Носачи пртљага на лондонском аеродрому Хитроу такође ће ступити у тродневни штрајк, преноси Гардијан. Поред овог, носачи планирају још један тродневни штрајк који би почео 29. децембра. Како наводи британски лист, носачи пртљага су се на овој корак одлучили након што им је њихов послодавац, авио-компанија Мензиес, понудио, како су рекли, "мизерне плате".

image