Економија

Топли станови или климатски циљеви? За Немце је избор очигледан - повратак јефтином и прљавом угљу

Немачка је под притиском енергетске кризе одустала од својих амбициозних климатских циљева
Топли станови или климатски циљеви? За Немце је избор очигледан - повратак јефтином и прљавом угљуwww.globallookpress.com © Federico Gambarini/dpa

Највећа економија Европе већ годинама троши рекордне количине фосилног горива за производњу струје, показали су подаци "Блумберга" који наводи и да ће Немачка догодине били једна од неколико земаља која ће повећати узоз угља.

Широм света, угаљ - релативно јефтино и врло загађујуће гориво - се враћа на велика врата јер земље настоје да спрече да растући трошкови енергената изазову економски крах.

У Европи је криза акутна, након што је Русија ограничила испоруке природног гаса као одговор на санкције Запада. Немачка сада покушава да уклопи јачање енергетске безбедности са дугорочним циљем нето нулте емисије.

"Сви желе да испуне своје климатске циљеве, али истина је да када се суочите са дилемом да задржите светла упаљена или смањите емисију угљеника, избор пада на укључена светла", рекао је Карлос Фернандез Алварез, вршилац дужности шефа сектора за гас и угаљ у Међународној агенцији за енергију (ИЕА).

Немачка планира да постепено укине употребу угља до 2038. године, док се владајућа коалиција залаже за још ранији циљ до 2030. Са угљем који се поново више користи, поставља се питање да ли ће планови обуздавања климатске кризе бити испуњени. 

Међутим, да би пребродила тренутну кризу, земља је привремено вратила неке електране на угаљ које су биле ван мреже. У већини земаља, ограничена количина енергетских капацитета угља се враћа у функцију. "Само у Немачкој, са 10 гигавата, је тај преокрет значајнији", наводи се у извештају ИЕА.

Немачка сада производи више од трећине своје електричне енергије из термоелектрана на угаљ, наводи Дестатис, савезни завод за статистику. У трећем кварталу, њена електрична енергија из производње на угаљ била је 13,3 одсто већа него у истом периоду годину дана раније, наводи агенција.

Европске цене гаса су током лета скочиле на рекордне нивое и остале су око два пута више од петогодишњег просека за то доба године. Раније ове године, бројне немачке компаније пребациле су се на угаљ због растућих цена гаса.

Иако су цене гаса и угља недавно пале, још увек је исплативије сагоревати прљавије гориво за производњу електричне енергије.

"Угаљ се враћа као основни генератор", рекао је Гијом Пере, шеф консултантске куће за енергетику "Пере" и додао да ће угаљ остати у употреби докле год буде било несташица гаса.

Он је напоменуо да су Европска унија и Турска једини велики корисници енергије широм света за које се очекује да ће повећати увоз угља у 2023. у односу на 2022. годину.

Сагоревање угља имало је за последицу да је немачка струја овог месеца била "прљава" као струја произведена у Јужној Африци и Индији пошто је због зиме, потрошња струје скочила.

image