Свет

Немогућа мисија: Немачкој потребно 400.000 танкера за замену руског гаса

Немачка је одлучна да се "ослободи" руског гаса од ког је деценијама зависила
Немогућа мисија: Немачкој потребно 400.000 танкера за замену руског гасаwww.globallookpress.com © Michael Sohn/dpa

Прва испорука течног природног гаса (ЛНГ) стигла је у Немачку. Танкер са 140.000 кубних метара ЛНГ-а из Египта стигао је до терминала у Лубмину, једног од три планирана плутајућа терминала дуж немачке обале.

Очекује се да ће терминали бити оперативни до краја године а њихови заједнички капацитети требало би да покрију једну петину енергетских потреба земље, пише "Шпигл".

То би била добра вест да британски сервис Би-Би-Си није почетком седмице објавио анализу којом је показао да ће "одвајање" од Русије бити приличан изазов за бројне европске земље.

Прошле године, 40 одсто природног гаса у ЕУ долазило је из Русије а Немачка је била највећи увозник.

Према проценама Међународне агенције за енергетику (ИАЕ), Немачка је током 2021. године увезла 56,2 милијарде кубних метара руског гаса.

Када се та бројка стави у контекст једног танкера са 140.000 кубика ЛНГ-а, "добра вест" коју је објавио "Шпигел" и не делује толико добро.

Наиме, испоставља се да је Немачкој потребно 401.428 танкера течног гаса да надокнади руски, односно у да им на терминале дневно стиже 1099 танкера са ЛНГ-ом, што не делује реално.

"Блумберг" је крајем септембра пренео вест да је канцелар Олаф Шолц обезбедио једну пошиљку ЛНГ-а из Уједињених Арапских Емирата од 137.000 кубика до почетка 2023. и "необавезујуће" обећање да ће их бити више.

Портал "Статиста" који обрађује статистичке податке на глобалном нивоу наводи да је 2021. године флота танкера за течни гас имала 700 пловила, педесетак више него 2020. када су трговина ЛНГ-ом достигла 488 милијарди кубних метара. Највећи танкер може да превезе до 266.000 кубика течног гаса.

Упркос најавама да би Немачка могла већ у фебруару да потпуно остане без гаса, канцелар Олаф Шолц остаје "оптимиста" уверен да ће његова земља прегурати кризу.

image