Свет

Европске владе најављују рестрикције струје

Искључења струје широм континента биће неопходна како би се уштедела електрична енергија
Европске владе најављују рестрикције струјеGetty © David McNew / Staff

Имајући у виду да се Стари континент суочава с првим правим захлађењем, владе су потегле за трошењем резерви гаса предвиђеног за ванредне ситуације, те европски званичници позивају становништво да се припреми за могуће рестрикције струје ради уштеде електричне енергије. С тим у вези очекују се и прекиди рада мрежа мобилних телефона и интернета, пише "Њујорк тајмс".

"Ми нисмо у филму катастрофе", рекао је портпарол француске владе Оливије Веран на француској телевизији. "Не најављујемо да ће доћи до резова, али ако будемо имали посебно хладну и енергетски интензивну зиму, могло би доћи до тензија и припремамо се за све сценарије."

Француска влада је већ почела да даје упутства званичницима широм земље да планирају потенцијалне рестрикције струје следећег месеца. Становништво би благовремено било обавештено, а двочасовна искључења би погодила мале делове земље, и то ујутру или у раним вечерњим сатима када је потрошња електричне енергије велика. Све се неће односити на тзв. осетљиве локације, укључујући болнице, старачке домове, ватрогасне и полицијске станице и затворе.

Из мултинационалне електроенергетске и гасне компаније "Нешенел грид" са седиштем у Лондону упозорили су  домаћинства на могуће нестанке струје током дана од 16 до 19 часова, уколико нестане гаса који се користи за производњу струје. Власницима електричних аутомобила у Финској саветује се да не загревају своја прикључена возила у мразна јутра како би избегли напрезање мреже. А у Немачкој, земљи која је највише зависила од руског гаса, људи не ризикују: продаја свећа је порасла.

Ипак, европски званичници инсистирају на томе да су планови за рационализацију последње средство, како би се спречили неконтролисани нестанци струје уколико домаћа производња електричне енергије и увоз исте не буду довољни за одржавање стабилности електроенергетског система.

Француска, некада највећи европски извозник електричне енергије захваљујући својим многобројним нуклеарним електранама, поново покреће велики реактор на северу земље, објавила је "Електрисите де Франс".

Као и у Француској, немачки званичници су инсистирали на томе да је енергетска нестабилност мало вероватна, али да се она "не може искључити". Зато је и влада канцелара Олафа Шолца донела политички подељену одлуку да помери планове за затварање последња три нуклеарна реактора у земљи и да покрене електране на угаљ не би ли тако заменила преко потребни руски гас.

Недавни извештај Европске мреже оператера преносног система (ЕНТСО-Е) показао је да су могући прекиди снабдевања електричном енергијом у Француској, Шведској и Финској, закључује "Њујорк тајмс".

image