Економија

Eвропско тржиште гаса угрожено и у 2023. години

Проблем се јавља, како Блумберг пише, јер се европске владе боре да попуне складишта услед проблема са снабдевањем руским гасом
Eвропско тржиште гаса угрожено и у 2023. годиниwww.globallookpress.com © Julian Stratenschulte/dpa

Највећи норвешки произвођач енергије открива да ће европско тржиште природног гаса бити турбулентно и у 2023. године.

Главни извршни директор норвешке компаније "Иквајнор" Андерс Опедал упозорава да је ситуација и даље затегнута упркос недавном обарању цена гаса услед умањене потражње изазване необично топлом зимом.

Проблем се јавља, како Блумберг пише, јер се европске владе боре да попуне складишта услед проблема са снабдевањем руским гасом.

Складишта у Европи попуњена су 83 одсто, што је далеко изнад норме, међутим, континент и даље остаје изложен прекидима у снабдевању и бори се са Азијом за токове течног природног гаса.

"Складишта су прилично пуна гаса, а време је топло, а то утиче на цену ЛНГ-а", објаснио је Опедал и додао да те складишта треба попунити и ове године, а руског гаса нема па је вероватно да ће и цене варирати.

Трговци су забринути да ће Европи у наредним годинама недостајати значајне количине гаса.

Норвешка је постала највећи снабдевач гасом у региону након што су испоруке руског гаса заустављене. Само током 2022. године испоручили су 122 милијарде кубних метара горива, а слични нивои производње остаће и током наредних година.

"Ако се не придржавамо нашег распореда, могли бисмо завршити са прекидом испоруке гаса у Европу, а то нико не жели", рекао је Норвежанин.

image