Економија

Индустрија челика у Великој Британији на корак од колапса

Синдикат "Јунајт" упозорава на алармантну ситуацију у сектору који запошљава на хиљаде људи и оптужује владу да је поткопала конкурентност британских фабрика на глобалним тржиштима
Индустрија челика у Великој Британији на корак од колапсаGetty © Christopher Furlong / Staff

Острвски синдикат "Јунајт" оптужио је Владу Велике Британије, иако је истакла да јој је успех индустрије челика приоритет, да је предузела "мало смислених акција" како би помогла том сектору, остављајући га "на преломној тачки", преноси Би-Би-Си њуз.

У писму које је синдикат упутио државном секретару Гранту Шапсу, тражећи хитан састанак, истакнута су бројна питања која узрокују проблеме у индустрији, а што укључује "смањење трошкова енергије, порез на угљеник, губитак појединих тржишта, мању потражњу и отворен приступ тржишту за увезени челик".

"Јунити", који се обратио Шапсу и у име друга два синдиката – "Комјунитија" и Џи-Ем-Бија, истакао је да су изазови с којима се суочавају произвођачи попут "Бритиш стила", "Тата стила" и "Либерти стила" последица "директних акција владе које су (...) значајно поткопале конкурентност британских фабрика на глобалним тржиштима".

"Са мало смислених акција британске владе у вези с набавкама, подршком цени енергије, производњом зелене енергије или подршком улагањима у нова постројења и технологије, индустрија је на преломној тачки", саопштио је "Јунити" и додао да је сектор који запошљава на десетине хиљада квалификованих радника "по речима многих, на корак од колапса".

Претходно је најављено да ће британски министар финансија Џереми Хант одобрити 300 милиона фунти за "Бритиш стил", премда Трезор то није потврдио, док Би-Би-Си износи податак да ће све зависити од кинеског власника – компаније "Јингие" – чији је план да инвестира у зеленију технологију.

Коментаришући предложени пакет финансирања за "Бритиш стил", лабуриста и министар из сенке за пословање, енергетику и индустријску стратегију Велике Британије Џонатан Рејнолдс рекао је да је индустрија челика у Великој Британији остављена "на ивици", што је резултат неуспеха владе да нађе дугорочна решења.

"Бескрајна незадовољавајућа решења конзервативаца оставила су овај сектор у Великој Британији на ивици", рекао је Рејнолдс и оптужио узастопне конзервативне владе да нису успеле да пронађу дугорочно решење, те да су побегле од кризе уместо да осмисле план да британски челик остане међународно конкурентан.

image