Економија

Стотине хиљада Британаца не могу да отплате хипотеке

Дужници млађи од 30 година налазе су у највећем ризику од немогућности плаћања месечних рата
Стотине хиљада Британаца не могу да отплате хипотекеwww.globallookpress.com © Facundo Arrizabalaga/ZUMAPRESS.com

Више од 750.000 домаћинстава у Великој Британији највероватније неће моћи да отплати своје хипотеке у наредне две године услед раста трошкова позајмљивања, пише британски "Телеграф".

Из Управе за финансије саопштено је да је до јуна 2022. године већ преко 200.000 домаћинстава каснило са отплатом, а директор те управе Никил Рати навео је да многи Британци дугују хиљаде фунти, као и да је 117.000 оних коју су се задужили не успевају да плате месечну рату.

Поред тога, још 570.000 домаћинстава је у опасности од немогућности отплате хипотеке, што значи да ће њихови трошкови за отплату порасти на више од 30 одсто у односу на њихове приходе, додали су из Управе за финансије.

То би могло да доведе до присилне продаје имовине, што ће утицати на пад цене кућа у наредним месецима, додаје се у саопштењу које је упућено скупштинском Одбору за финансије.

Британски лист напомиње да до проблема са отплатом хипотека долази усред рекордног пада животног стандарда, након што су Британци били погођени растућим каматним стопама и највишом инфлацијом у последње четири деценије.

Из Управе за финансије навели су да ће број неизвршених обавеза зависити од тога колико људи ће ове године остати без посла, а очекује се да ће британска привреда ући у рецесију која ће трајати најмање до краја 2023. године.

Међутим, Рати је напоменуо да су прогнозе о неизвршеним обавезама засноване на очекиваним каматним стопама 23. септембра прошле године када је усвојен неуспели "мини буџет". У то време се очекивало да ће каматне стопе достићи 5,5 одсто.

Услед побољшања ситуације на тржишту сада се очекује да референтна каматна стопа Банке Енглеске ипак неће бити већа од 4,5 одсто, што сугерише да би број оних који не могу да отплате месечне рате могао да буде мањи.

Клијентима који касне са плаћањем месечних рата, банка најчешће нуди нови план отплате хипотеке, а одузимање некретнине је последња опција, пише лист.

Према подацима Управе за финансије, број оних који су остали без некретнине је низак, те да је у последња три месеца до јуна прошле годиен био 835 дужника у чијим случајевима је морало да се прибегне тој опцији.

Највећи број некретнина одузет у Енглеској и Велсу износио је 13.200 на врхунцу финансијске кризе у прва три месеца 2009. године, а током читаве године је скоро 49.000 некретнина одузето судским путем.

Дужници млађи од 30 година су посебно изложени ризику од немогућности плаћања месечних рата као и они они који су некретнину купили уз помоћ "Help to Buy" шеме која новим купцима пружа могућност да приликом куповине плате депозит од само пет одсто.

Из фондације "Резолушн" упозорили су да ће због најваљеног пада цене некретнина око 140.000 младих Британаца живети у домовима који вреде мање од њихове хипотеке, а скоро 1,5 милиона власника некретнина ће морати да обнови хипотеку ове године, закључили су из британског Завода за статистику.

image
VV inauguration
banner