Економија

Велика Британија: Рекордан број домаћинстава зависи од банака хране

Уколико се потражња за бесплатном храном буде повећала, банке ће морати да смање порције
Велика Британија: Рекордан број домаћинстава зависи од банака хранеwww.globallookpress.com © Jens Büttner/dpa

Све више грађана Велике Британије зависи од бесплатне хране и тражи помоћ усред кризе због високих трошкова живота, показало је истраживање Независне мреже за помоћ у храни.

Утврђено је да је 90 одсто банака хране пријавило повећану потражњу у децембру 2022. и јануару 2023. године, у поређењу са годином раније, преноси "Обзервер" и додаје да тренутно рекордан број Британаца ове врсте помоћи.

Половина од 85 организација које воде 154 банке хране навело је да уколико се потражња за бесплатном храном повећа, мораће или да смање порције или да одбију људе.

"Трасел траст", који има више од 1.300 банака хране у Великој Британији и највећи је снабдевач храном најугроженијих категорија, очекује да ће ова зима бити најзахтевнија икад, упозоравајући да су већ у новембру банке хране биле на ивици пуцања.

У периоду између априла и септембра прошле године подељено је 1,3 милиона пакета хране, што је за трећину више него у истом периоду 2021. године и за 50 одсто више него у периоду пре пандемије ковида, наводи "Гардијан".

Према подацима од прошле недеље које је објавила Служба за националну статистику види се како, упркос томе што долази до смањивања инфлације, трошкови живота и даље драстично расту.

Цене хране су за 16,7 одсто веће, а цена гаса је за 130 одсто већа него пре годину дана.

Канцеларија за буџетску одговорност је у новембру прогнозирала да ће расположиви приход домаћинстава пасти за 4,3 одсто у 2022-23, што је највећи пад од када су почели да се мере подаци 1956. године.

Банке хране се боре да изађу у сусрет људима који раде, међу њима су и британски медицинари и наставници, показало је истраживање Ифана.

Као највећи проблем наводи се повећање трошкова живота, након чега следе неадекватне плате. 

Многи од оних који су се обратили банкама хране су радници који штрајкују ових дана, недеља, а међу њима медицинско особље, наставници и радници железнице.

image