Економија

Енергетска криза увећала расходе домаћинства за 4,8 одсто

Поједине земље више осетиле поскупљење енергената, попут Естоније, Пољске и Чешке где је повећање изнад глобалног просека
Енергетска криза увећала расходе домаћинства за 4,8 одстоwww.globallookpress.com © Paul Zinken/dpa

Енергетска криза изазвана сукобом у Украјини могла би да 141 милион људи широм света доведе до екстремног сиромаштва, наводи се у извештају групе истраживача из Холандије, Уједињеног Краљевства, Кине и Сједињених Држава.

У извештају објављеном у часопису "Нејчр енерџи" указује се да је истраживање повећања цена енергената у 116 земаља показало да је поскупљење енергената повећало издатке домаћинстава у просеку 4,8 одсто, преноси Си-Ен-Ен.

У земљама са ниским приходима сиромашнија домаћинства изложена су већем ризику од сиромаштва због скупљих енергената.

Домаћинства у земљама са вишим приходима такође су осетила утицај поскупљења енергената, али је већа вероватноћа да ће моћи да их апсорбују у кућне буџете, наводи се у извештају.

Поједине земље су више осетиле поскупљење енергената, па је тако поскупљење енергената у Естонији, Пољској и Чешкој изнад глобалног просека.

Поскупљења енергената довела су и до повећања цена хране.

Тако су, у поређењу са прошлом годином, у САД јаја поскупела 70,1 одсто, маргарин 44,7 одсто, путер 26,3 одсто, брашно 20,4 одсто, хлеб 14,9 одсто, шећер 13,5 одсто, млеко 11 одсто, пилетина 10,5 одсто, а воће и поврће 7,2 одсто, показују званични подаци.

Према извештају, многе владе широм света већ су предузеле кораке да смање утицај поскупљења на кућне буџете, од смањења пореза на енергију и давања попуста на рачуне за енергију до једнократних субвенција и ограничења цена.

Међутим, у извештају се сугерише да би могло бити учињено више и као пример се наводи субвенционисање цена, наметање додатних пореза енергетским компанијама и доношење закона о коришћењу одрживијих извора енергије.

У извештају се указује да би ова енергетска криза требало да подсети на ризике енергетског система који се ослања на фосилна горива који, како се наводи, не само да ставља милионе људи на ивицу екстремног сиромаштва, већ и убрзава климатске промене.

image