Економија

Инфлација у Француској наставља да расте

У другој економији Европе цене енергије порасле за 16,3 одсто у односу на претходну годину
Инфлација у Француској наставља да растеGetty © Hannibal Hanschke/Getty Images

Цене робе широке потрошње у Француској порасле су за шест одсто у јануару у односу на претходну годину, указују подаци француског Националног института за статистику и економска истраживања (ИНСЕЕ).

Пораст у индексу потрошачких цена (ЦПИ) подстакнут је убрзањем поскупљења намирница, које су порасле за 13,3 одсто у односу на исти период претходне године, као и цена енергије које су порасле за 16,3 одсто. Пораст цена индустријских производа и услуга је успорен, наводи се у извештају ИНСЕЕ.

Извештај је такође показао да су десезониране цене за потрошаче порасле за 0,8 одсто за месец дана.

Основна стопа, која искључује артикле са променљивим ценама као што су непрерађена храна и енергија, порасла је на 5,6 одсто у јануару, док је у децембру износила 5,3 одсто. Са друге стране, ЦПИ је порастао за 0,4 одсто на месечном и 7 одсто на годишњем нивоу.

Према прогнози Банке Француске, инфлација у земљи ће достићи врхунац у првој половини 2023. након чега ће постепено успорити на око два одсто до краја 2024. године.

У децембру је објављено да су француски произвођачи хране тражили од продаваца да подигну цене производа за 15 до 25 одсто 2023. године услед инфлације и растућих трошкова производње.

Економисти очекују да ће инфлација у земљи почети да јењава када цене енергената буду престале да расту. Министар финансија Бруно ле Мер рекао је да је главни економски приоритет земље смањење цена енергије и растуће инфлације.

image