Економија

"Биће то крвопролиће": Закерберг планира нови круг отпуштања, више хиљада људи остаће без посла

Како запослени у компанији очекују, ујутро 15. марта ће бити обавештени о отпуштању, пише "Бизнис инсајдер"
"Биће то крвопролиће": Закерберг планира нови круг отпуштања, више хиљада људи остаће без послаGetty © Drew Angerer

Марк Закерберг, извршни директор компаније Мета, наставља са плановима да своју компанију учини ефикаснијом, па се очекује други круг отпуштања.

У компанији која је раније носила име "Фејсбук" без посла ће остати неколико хиљада запослених, преноси "Бизнис инсајдер".

Како запослени у компанији очекују, ујутро 15. марта ће запослени бити обавештени о отпуштању, пише "Бизнис инсајдер" позивајући се на три особе упознате са политиком компаније.

Састанак у целој компанији био је заказан за раније ове недеље, али је померен за четвртак. Тајминг би био исти као и "Метин" последњи круг отпуштања, који је компанија објавила у новембру.

Отпуштени су изгубили су приступ својим рачунарима и радним алатима, а "Мета" је тек сутрадан одржала састанак у целој компанији.

Закерберг је у фебруару рекао да је 2023. "Метина" "година ефикасности". Замах првог круга отпуштања изненадио је многе запослене, отпуштено је 11.000 људи, или 13 одсто радне снаге.

Овог пута, уобичајено очекивање унутар компаније је да ће отприлике 10 одсто радне снаге, или око 7.500 људи, бити отпуштено.

Број запослених ће се вратити отприлике на број из 2021. Компанија је у то време још агресивно запошљавала, вођена повећаним трендовима током пандемије која се показала привременом.

"Биће то крвопролиће", рекао је један од људи који су упућени у ситуацију о предстојећем отпуштању, пише "Бизнис инсајдер".

Портпарол "Мете" је одбио да коментарише наводе о отпуштању.

Како пише "Бизнис инсајдер", већина резова ће утицати на оне који су добили лоше оцене учинка и на људе у средњем менаџменту.

Прегледи учинка у "Мети" су управо завршени ове недеље.

Прошлог месеца Закерберг је рекао да не жели да "Мета" буде компанија "менаџера који управљају менаџерима". Пре отприлике две недеље, компанија је почела да одбацује неке отворене менаџерске улоге, гурајући их на ниже рангиране нивое, док је неким менаџерима речено да ће бити деградирани, како је известио "Бизнис инсајдер".

Напори за даље смањење трошкова у компанији "Мета", која се суочила са притиском инвеститора да повуку трошкове попут оних везаних за изградњу метаверзума, трају месецима.

"Оно што вас временом чини бољом компанијом је могућност да извршите и урадите више јер радите ефикасније", рекао је раније Закерберг. "Сада смо у другачијем окружењу где много тога што радимо, има смисла да се фокусирамо на ефикасност много више него раније. Мислим да ће бити забавније место за људе да раде јер могу да ураде више ствари."

image