Свет

Маск опет продаје деонице; Закерберг отпушта запослене

Крив сам за погрешне кораке "Мете", признао је Марк Закерберг:
Маск опет продаје деонице; Закерберг отпушта запосленеwww.globallookpress.com © Drew Angerer / Staff

Илон Мaск је саопштио да је у уторак продао своје акције у компанији електричних аутомобила "Тесла" у вредности од 3,95 милијарди долара. У исто време, извршни директор компаније "Мета" Марк Закерберг најавио је масовна отпуштања.

Откако је објавио да преузима "Твитер" за 44 милијарде долара, један од најбогатијих људи на планети, милијардер Илон Маск, продао је деонице "Тесле" у вредности од скоро 20 милијарди долара.

Акције "Тесле" су ове године пале за 52 процента, од чега су за 42 процента пале откако је милијардер најавио куповину "Твитера" за 44 милијарде долара.

Након последње продаје акција, Масков удео у Тесли ће према прорачуну Ројтерса, бити око 14 одсто.

Наиме, како наводи "Фајненшел тајмс", извршни директор "Тесле" је након првобитне продаје акција у вредности 8,5 милијарди долара у априлу рекао да има довољно средстава да преузме "Твитер". Тада је на Твитеру написао: "Након овог данас, не планира се даља продаја деоница 'Тесле'".

У августу је, међутим, продао још 6,9 милијарди долара "Теслиних" акција директно повезујући другу продају са потребом да се плати платформа.

Највеће отпуштање у технолошком сектору ове године

Иако је Илон Маск само неколико дана након што је постао власник "Твитера" отпустио скоро половину запослених, чини се да то неће бити најрадикалнији овакав потез у 2022. години.

Наиме, компанија "Мета" ће данас почети да отпушта велики број запослених, најавио је извршни директор Марк Закерберг стотинама руководилаца компаније, преноси "Волстрит џорнал".

Како наводи њујоршки лист, очекује се да ће "Мета" отпустити више хиљада запослених, што ће бити највеће отпуштање у технолошком сектору ове године.

Закерберг је изгледао, пише "Волстрит џорнал", веома потиштено на састанку и признао је одговорност за погрешне кораке компаније.

Подсећамо, акције "Мете" су ове године пале за преко 70 одсто, а компанија се суочава с великим губицима због смањења потрошње на онлајн огласе, нове "Еплове" политике приватности и све већу конкуренцију ТикТока.

image